Statele Unite și UE resping cererea Ucrainei de interzicere generală a vizelor pentru ruși, afirmând că nu doresc să închidă căile de refugiu pentru disidenții ruși și alte persoane vulnerabile la abuzurile împotriva drepturilor omului, informează The Guardian și Politico.
Departamentul de Stat, ale cărui comentarii au fost făcute după ce șeful diplomației UE, Josep Borrell, s-a opus unei interdicții similare din partea UE, afirmă că administrația Biden a impus restricții de viză pentru oficialii de la Kremlin, scrie Calea Europeană.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat pentru prima dată la interzicerea vizelor într-un interviu pentru Washington Post luna aceasta, spunând că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”. În urmă cu câteva săptămâni, el a lansat un alt apel pentru ca statele UE să interzică vizele pentru cetățenii ruși, pentru ca blocul să nu devină un „supermarket” deschis oricui are mijloacele de a intra.
Însă luni, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că administrația Biden a impus deja restricții de viză pentru oficialii Kremlinului, dar a precizat că se va concentra pe identificarea celor implicați în invazia Rusiei în Ucraina și pe tragerea lor la răspundere.
„SUA nu ar dori să închidă căile de refugiu și de siguranță pentru disidenții din Rusia sau pentru alte persoane vulnerabile la abuzurile privind drepturile omului”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Am fost, de asemenea, clari că este important să tragem o linie de demarcație între acțiunile guvernului rus și politicile sale în Ucraina și poporul rus”, a adăugat oficialul.
De asemenea, șeful politicii externe a UE a respins o propunere a unor state membre care se învecinează cu Rusia de a împiedica cetățenii acestei națiuni să intre în blocul european
„Să interzicem intrarea tuturor rușilor nu este o idee bună”, a declarat Josep Borrell la o conferință în Spania. „Trebuie să fim mai selectivi”.
Borrell a declarat că UE nu ar trebui să își deschidă porțile pentru oligarhi, dar că „sunt mulți ruși care vor să fugă din țară pentru că nu vor să trăiască în această situație”. „Mai mult de 300.000 de ruși și-au părăsit țara pentru că nu vor să trăiască sub conducerea lui Putin. Vom închide ușa acestor ruși?”, a adăugat acesta.
Înaltul oficial european a mai spus că ideea promovată de politicieni de rang înalt de la Kiev și din diferite țări ale UE este „destul de controversată”, adăugând că aceasta ar crea diviziune între capitale, deoarece unele au introdus interdicții de călătorie fără a o aborda chestiunea la nivelul UE.
UE urmează să discute interzicerea vizelor de călătorie pentru turiștii ruși la o reuniune a miniștrilor de externe ai blocului la Praga, la sfârșitul acestei luni. În acest sens, Cipru și Grecia s-au alăturat poziției cancelarului german Olaf Scholz de a se opune interzicerii vizelor pentru turiștii ruși, în timp ce alte țări, în frunte cu statele baltice, Finlanda și Republica Cehă, au cerut o interdicție totală de călătorie, reluând apelurile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.