Potrivit postului de televiziune libanez Al Mayadeen, armata israeliană își extinde ofensiva dincolo de fosta zonă-tampon de la granița din apropierea Înălțimilor Golan și a avansat până în localitatea Katana, aflată la 21 de kilometri de Damasc. De asemenea, se raportează că trupele israeliene au intrat în câteva sate din apropierea capitalei siriene, însă aceste informații nu au fost confirmate vizual.
Forțele de Apărare Israel (IDF) nu au comentat încă aceste informații, subliniază Al Mayadeen.
Țările arabe, reprezentate de Egipt și Liga Statelor Arabe, au criticat deja aceste acțiuni, calificându-le drept o ocupație ilegală a Siriei, potrivit Washington Post. În același timp, gruparea „Hayat Tahrir al-Sham”, care a preluat controlul asupra Damascului, nu a comentat public și nici nu a condamnat invazia israeliană, la fel cum nici Turcia, considerată principalul susținător al grupărilor care l-au răsturnat pe Bashar al-Assad, nu a făcut declarații.
Statele Unite au sprijinit invazia Israelului în Siria.
„Armata siriană a părăsit pozițiile din zona tampon convenită între Siria și Israel, ceea ce ar putea crea un vid care ar fi umplut de organizații teroriste ce ar amenința statul Israel și populația civilă din interiorul acestuia”, a declarat un reprezentant al Departamentului de Stat al SUA.
Surse citate de Washington Post susțin că autoritățile israeliene intenționează să „acționeze rapid” în Siria, profitând de situația de tranziție a puterii din țară.
În paralel, Israelul bombardează intens Siria, efectuând de duminică cel puțin 250 de lovituri asupra unor obiective militare, potrivit The Times of Israel.
Avioanele israeliene au distrus cel puțin trei baze aeriene majore ale armatei siriene în diferite părți ale țării, care Ierusalimul se temea că ar putea cădea în mâinile forțelor ostile, în lumina căderii dramatice a regimului Bashar al-Assad de duminică.
Dacă atacurile vor continua cu aceeași intensitate, forțele aeriene siriene ar putea fi complet anihilate, nemaiputând fi preluate de grupările care au preluat puterea în urma răsturnării lui Assad, notează presa israeliană.
„Ne-am pregătit pentru acest lucru ani de zile, dar nu am crezut niciodată că o vom face cu adevărat. Cu siguranță nu la un asemenea nivel de intensitate”, a declarat un oficial de rang înalt al Forțelor Aeriene Israeliene pentru un post de televiziune local, referindu-se la bombardamentele din Siria.
Și Statele Unite au profitat de noua situație din Siria, lansând duminică zeci de atacuri aeriene asupra țintelor Statului Islamic din centrul țării. Potrivit armatei americane, avioanele de război au lovit peste 75 de obiective, vizând lideri, membri și tabere ale grupării teroriste.
Războiul civil din Siria, care a izbucnit în 2011 ca o revoltă împotriva regimului lui Assad, a atras în conflict mari puteri externe, a creat un spațiu pentru militanți jihadiști să planifice atacuri la nivel global și a trimis milioane de refugiați în statele vecine.
Hayat Tahrir al-Sham (HTS), cel mai puternic grup rebel, este fosta afiliată al-Qaeda în Siria, considerată de SUA și alte state drept o organizație teroristă. Mulți sirieni se tem că gruparea va impune un regim islamist drastic.
Liderul HTS, Abu Mohammed al-Golani, a încercat să liniștească minoritățile, declarând că nu le va afecta și să asigure comunitatea internațională că se opune atacurilor islamiste în afara țării. În Alep, oraș capturat de rebeli în urmă cu o săptămână, nu au fost raportate represalii.