Europa fierbe. Furia fermierilor este în creștere, Spania fiind ultima țară care se alătură protestelor. În Franța, agricultorii continuă să blocheze autostrăzile ce duc spre capitala Paris, în timp ce premierul țării promite să-i protejeze. Și în Belgia agricultorii blochează drumuri majore. Ei sunt nemulțumiți de creșterea costurilor, de politicile Uniunii Europene de mediu și importurile de alimente ieftine, scrie Reuters.
În Belgia, fermierii au blocat autostrăzile și parlamentul Uniunii Europene, alăturându-se mișcării de protest față de restricții și importuri.
Între timp, în Franța fermierii nemulțumiți sporesc presiunea pe Guvern, cerând mai multe concesii. Timp de trei zile, ei blochează autostrăzile majore ce duc spre capitală, dar până în prezent au fost împiedicați să facă orice încercare de a bloca accesul spre aeroporturile din Paris.
Premierul Franței, Gabriel Attal, a încercat să le calmeze furia printr-un discurs în Adunarea Națională, în care a spus că trebuie să existe o „excepție” pentru agricultura franceză.
GABRIEL ATTAL, prim-ministrul Franței: „Agricultura noastră este o putere și nu doar pentru că ne hrănește la propriu, dar și pentru că aceasta constituie unul dintre fundamentele identității și tradițiilor noastre, deoarece fermierii noștri întruchipează valori fundamentale și atunci când acestea sunt restricționate, slăbesc societatea ca un întreg.”
Iar președintele Emmanuel Macron a apărat marți fermierii, făcând apel către Uniunea Europeană la mai multă flexibilitate asupra regulilor.
EMMANUEL MACRON, președintele Franței: „Ascultați! Fără o politică agricolă comună, fermierii noștri nu ar avea o sursă de venit. Mulți dintre ei nu ar fi în stare să aibă un trai decent. Așa că, eu aud multe lucruri, dar noi trebuie să clarificăm lucrurile. Noi avem o politică europeană puternică, care ne permite să oferim sprijin substanțial pentru veniturile agricultorilor noștri. Vom continua munca asupra verificării și utilizării legilor noastre pentru a proteja complet fermierii și să ne asigurăm că în negocieri totul este just.”
S-au alăturat protestelor și fermierii spanioli. Blocajele autostrăzilor afectează exportul de mărfuri – inclusiv fructe, legume, carne, ulei de măsline și vin – către nord, scrie Euronews. Conform asociației patronale din transportul spaniol, pierderile se ridică la peste 12 milioane de euro pe zi.
Și fermierii din Italia au protestat cu tractoarele lor lângă Roma, a treia zi consecutiv, marți, pentru a cere apărarea sectorului agricol al țării. În ultimele săptămâni, furia fermierilor a dus la blocaje de drumuri și marșuri cu tractoare în Franța, Germania, Polonia, România și Olanda.