O persoană care a aflat despre pregătirea sau săvârșirea unor infracțiuni contra securității Republicii Moldova și nu a înștiințat autoritățile, va fi trasă la răspundere penală. Această dar și alte prevederi se regăsesc în legea pentru modificarea Codului penal al Republicii Moldova, sau așa-numita ”lege a separatismului”. Documentul a fost aprobat astăzi, 2 februarie, în lectură finală, cu votul a 60 de deputați.
Documentul mai prevede completarea codului penal cu noțiunile de entitate neconstituțională, totodată, vor apărea noi componențe de infracțiune care incriminează faptele conexe spionajului și trădării de Patrie.
”Se propune incriminarea faptei de a iniția, organiza sau constitui pe teritoriul Republicii Moldova o structură informativă ilegală sau atragerea la răspundere penală pentru recrutarea, instigarea la recrutare a altor persoane pentru comiterea unor acțiuni în dauna suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității de stat sau capacității de apărare a Republicii Moldova. Suplimentar, proiectul prevede pedeapsa penală pentru astfel de acțiuni precum complotul împotriva Republicii Moldova sau culegerea neautorizată de informații, dacă faptele nu prezintă elementele constitutive ale infracțiunilor de trădare de Patrie sau spionaj”, se arată în document.
Codul penal va mai fi completat cu o componență nouă de infracțiune care incriminează acțiunile săvârșite în scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova cu încălcarea prevederilor legislației naționale sau a tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, precum și distribuirea obiectelor, producerea și/sau difuzarea în diferite forme și mijloace a materialelor și informațiilor care incită la astfel de acțiuni.
În nota informativă la proiect se menționează că la etapa actuală, așa numitul MGB de la Tiraspol reprezintă o structură centralizată, bine organizată în subdiviziuni operative, de suport și speciale de intervenție, organe teritoriale și organe subordonate, care desfășoară activitate ilegală de informații și contrainformații, care desfășoară activități atât în interesul său, cât și a altui stat.
”Formele, metodele și tactica acestor acțiuni sunt caracteristice unui serviciu special clasic. Imperfecțiunea legislației actuale împiedică utilizarea efectivă a instrumentelor legale și funcționale pentru documentarea, prevenirea și contracararea acestor acțiuni. Or, necesitatea stabilirii și aplicării unui sistem de măsuri de ordin juridico-penal pentru manifestările care atentează la integritatea suveranitatea și securitatea statului, reiese din specificul situației din Republica Moldova, exclusiv întru asigurarea securității naționale. Subsidiar, fiind afectată de fenomenul separatismului, Republica Moldova necesită pe lângă măsurile economice, diplomatice, politice sau de altă natură, o bază normativă solidă cu caracter penal de prevenire și combatere a amenințărilor la adresa suveranității și integrității teritoriale”.
Sursa: realitatea.md