Folosind smartphone-uri pe front, soldații se expun riscului de a fi descoperiți de inamic, iar informațiile sensibile pot fi scurse prin intermediul telefoanelor mobile, au conchis politicienii ruși. Soldații obiectează, însă, și spun că azi au nevoie de telefoane mobile pentru o gamă largă de operațiuni în misiunile lor și în timpul liber.
Deputații Dumei ruse de Stat a Rusiei au votat miercuri, 1 august, amendamentele la Legea cu privire la măsurile disciplinare aplicate celor care folosesc telefoanele mobile pe câmpul de luptă.
Interdicția este în vigoare de mai mult timp, dar nu era aplicată; Pedepsele, 10 zile de detenție în primă fază, vor fi aplicate de instanțele de garnizoană.
Modificarea legii prevede transferul către comandanților unităților pentru aplicarea pedepselor pentru utilizarea neautorizată a telefonului mobil trebuie să existe zece zile de detenție.
Amendamentele au fost depuse de generalul colonel Andrei Kartapolov, fost comandant superior al armatei, adjunct și președinte al Comitetului de Apărare al Dumei de Stat.
„În ziua de azi, orice dispozitiv inteligent este o parte integrantă a echipamentului unui soldat. În primul rând, este comunicarea . 90% din comunicare se face pe canalul Telegram și pe messengerul Discord , În rest se folosește un walkie-talkie, pe care, oricum, inamicul îl ascultă”, explică nevoia de smartphone-uri în față, un sergent cu indicativul Fenibut.
Soldații folosesc hărți și navigație și alte informații disponibile pe internet, dar și pentru a vorbi cu familiile lor și pentru a se relaxa.
„Uneori este foarte necesar să te uiți la fotografii și să asculți muzică în tranșee, chiar sub focul inamic”, a declarat un subofițerul rus care se află în Ucraina din septembrie 2023.
„Telefoanele inteligente sunt necesare pentru a ne reduce pierderile”
„De ce avem nevoie de smartphone-uri? Este o întrebare ciudată. Este ca și cum ai întreba în Al Doilea Război Mondial de ce este nevoie de mașini când poți merge pe cai! Telefoanele inteligente sunt necesare pentru a ne reduce pierderile. Ele fac posibilă planificarea operațiunilor, gestionarea bătăliilor și stabilirea interacțiunii între unități mult mai eficient decât echipamentele tehnice standard învechite”, adaugă subofițerul, care afirmă că „soldații râd sau înjură inițiativa politică”.
„Aș dori ca Ministerul Apărării să caute soluții pentru a securiza această sferă în loc să interzică soluțiile de lucru actuale”, a adăugat soldatul, pentru Lenta.
„Soldații Wagner aveau telefoane special modificate, care nu pot fi urmărite. Înainte de a interzice ceva, trebuie să oferi o alternativă. Soluția reală va fi un telefon special pentru fiecare soldat. Nu este dificil să faci acest lucru de pe dispozitivele Android obișnuite. Tot ce aveți nevoie este firmware, software și totul va fi bine”, a adăugat „Fenibut”.
„Parlamentarii bătrâni și grași nu înțeleg războiul modern”
„Nu este doar o chestiune de bun simț și înțelegere a metodei tehnologice a războiului modern în rândul parlamentarilor mai în vârstă și grași”, spune soldatul cu numele de cod „Dumu”. „Este o chestiune de competență profesională a deputaților. Înainte de a interzice orice lucru pe front, ar fi bine să înlocuiți mijloacelor necesare pentru managementul trupelor”, adaugă el.
Ministerul rus al apărării a mai vrut modificarea acestei legi în 2023, după ce ucrainenii au atacat avanposturile din Makiivka, Doneţk, a căror adresă a fost găsită după ce au urmărit semnalele telefoanelor ruşilor.