Anatolie Viniciuc a fost numit director interimar al Instituției Publice „Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112”. Aunțul a fost făcut de reprezentanții instituției.
„Conform ordinului Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, domnul Viniciuc Anatolie este numit în funcția de Director Interimar din data de 8 aprilie 2024, până la denumirea directorului Serviciului 112 sau până la numirea altui director interimar, dar nu mai mult de 12 luni.
Tot astăzi, 8 aprilie curent, noul director interimar a avut o primă întâlnire cu efectivul instituției și a vizitat Centrele de preluare a apelurilor de urgență ale Serviciului 112.
Noua conducere își propune alături de echipa instituției pe care o conduce să promoveze şi să aplice un management performant și eficient în gestionarea intervențiilor de urgență, capabil să asigure un climat de siguranță cetățenilor. În acest sens va acorda un interes special indicatorului de reducere a timpului de procesare a apelurilor de urgență și sectorului de informare și instruire a cetățenilor cu referire la utilitatea numărului de urgență 112.
Potrivit CV-ului, Anatolie Viniciuc are o experiență de aproapre 36 de ani în sistemul de urgență al Ministerului Afacerilor Interne. În 2019 a fost numit şef adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne. Anatolie Viniciuc a mai fost şef adjunct serviciu, şef al Direcţiei pompieri şi salvatori a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (reorganizat în Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă) al Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, a participat în activități de management al proiectelor de dezvoltare în cadrul IGSU, în grupuri de lucru instituționale și interinstituționale”, se arată în comunicatul instituției.
Anterior, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros declara că în Republica Moldova urmează să fie introdus sistemul MD-Alert, similar celui din România, RO-Alert. Sistemul MD-Alert urmează să fie dat în exploatare la începutul anului 2026. Valoarea proiectului se ridică la 442 523 de euro, iar 92% din sumă va fi acordată de Uniunea Europeană.