Șeful armatei britanice, generalul Sir Patrick Sanders, cere populației să se pregătească pentru posibilitatea unui război în următorii ani, dorind ca oamenii să fie instruiți în cazul mobilizării naționale, scrie Newsweek.
Șeful armatei britanice vrea ca cetățenii britanici să se pregătească de conflict armat, să fie instruiți și „pe picior de război” în cazul în care devine necesar. În momentul de față, armata britanică are 70.000 de soldați activi și există o „criză de vocație” în rândul cetățenilor, care nu doresc să se înroleze.
Șeful armatei britanice cere cetățenilor să se pregătească de război, „O mobilizare națională”
Este „esențial și nu numai de dorit” să „luăm măsuri pregătitoare pentru a pune societățile noastre pe picior de război, dacă este necesar. Aceasta este o acțiune care trebuie să mobilizeze întreaga națiune”, a declarat generalul Sanders.
„Avem nevoie de o armată menită să crească rapid de la un prim eșalon și să ofere resurse pentru un al doilea eșalon, apoi să antreneze și să echipeze armata populației”, a declarat generalul Sanders în cadrul unei conferințe organizate la Twickenham, potrivit opex360.com.
„În următorii trei ani, ar trebui să putem vorbi despre o armată britanică de 120.000 de oameni, inclusiv rezerviști. Dar tot nu va fi suficient.”
Generalul vrea să pună bazele care să facă posibilă o „mobilizare națională”, dacă va fi cazul de război.
Patrick Sanders a mai cerut aproape o dublare a puterii armatei britanice și a considerat că este „esențial” să „luăm măsuri pregătitoare pentru a pune societățile noastre pe picior de război, dacă este necesar”. „Este o acțiune care trebuie să mobilizeze întreaga națiune”, a subliniat el, luând exemplul Ucrainei care „ilustrează faptul că armatele regulate încep războaiele, armatele cetățenești le câștigă”, scrie Le Point.
Remarcile generalului britanic se adaugă celor făcute recent de președintele Comitetului Militar NATO, amiralul olandez Rob Bauer
„Avem nevoie de actori publici și privați să își schimbe mentalitatea pentru a trece de la o eră în care totul era planificabil, previzibil, controlabil și concentrat pe eficiență la o eră în care orice se poate întâmpla orice în orice moment”, a declarat acesta.
În Suedia, de asemenea, se vorbește despre pregătirea populației civile pentru un posibil război.
„Intenția mea principală nu este să sperii, ci mai degrabă să conștientizăm situația. Caut să deschid o ușă, adesea blocată și aglomerată de cerințele și provocările vieții de zi cu zi. O ușă pe care mulți suedezi probabil au ținut-o închisă toată viața. O ușă către un spațiu în care ne confruntăm cu o întrebare importantă: ce vei face dacă izbucnește războiul?”, a declarat Carl-Oskar Bohlin, ministrul suedez al Apărării.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat încă o dată împotriva riscului de război, repetând de câteva săptămâni că, deși un atac rusesc nu pare probabil „deocamdată”, ar putea fi în câțiva ani.
„Trebuie să ne obișnuim din nou cu ideea că ar putea exista o amenințare de război în Europa” și asta „înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru război, că trebuie să fim capabili să ne apărăm și să pregătim Bundeswehr și societatea pentru acesta, a subliniat Pistorius.
„Experții noștri se așteaptă ca, în cinci până la opt ani, să existe o perioadă în care acest lucru poate deveni posibil”, a spus el.
„De asemenea, trebuie să fim capabili să purtăm un război”, a insistat el.