Președintele R. Moldova, Maia Sandu, spune că astăzi este un moment de cotitură pentru sistemul de justiție și prin extensie pentru întreaga societate.
În opinia sa, schimbarea este posibilă – justiția poate redeveni un simbol al echității, al protecției drepturilor, al respectului față de cetățean, dar acest lucru depinde de noi toți, transmite politics.md cu referire la IPN.
„Avem o șansă unică să demonstrăm că Republica Moldova poate avea o justiție dreaptă, eficientă, europeană. Să nu ratăm această oportunitate”, a declarat șefa statului la Adunarea Generală a Judecătorilor, care se desfășoară astăzi la Palatul Republicii.
Maia Sandu a menționat că se apropie finalul unei etape esențiale și extrem de sensibile – evaluarea extraordinară a judecătorilor, care este mai mult decât un exercițiu tehnic, fiind o probă de maturitate instituțională, un act de curaj, o demonstrație a voinței de a rupe cu trecutul marcat de compromisuri și de influențe toxice.
„Privind în urmă, putem spune cu intercedere că a meritat, pentru că, în pofida rezistenței din anumite părți ale sistemului, am reușit să deschidem drumul unei schimbări reale”, a notat președintele.
Șefa statului consideră că astăzi responsabilitatea de a duce această curățenie până la capăt aparține instituțiilor reformate, pentru că sistemul nu este curățat în întregime, mai există exponenți ai metehnelor vechi.
„Cei care comit abuzuri trebuie să fie sancționați de sistem și nu trebuie lăsați să păteze imaginea justiției”, a subliniat șefa statului.
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, a precizat că, fără exagerare, se poate afirma că 2024 a fost anul încercărilor, dar și al deciziilor curajoase.
„A fost un an în care funcționalitatea instanțelor a fost pusă la grea încercare și totuși, împreună, am reușit. Cu efort susținut, cu soluții rapide și adaptate, am menținut justiția în mișcare”, a menționat șeful CSM.
Potrivit lui, în pofida tuturor dificultăților, instanțele au funcționat, dosarele au fost soluționate, iar încrederea cetățenilor în justiție a fost menținută. În 2024, instanțele au soluționat peste 225 de mii de cauze. În opinia sa, este o cifră care vorbește de la sine despre dăruirea și responsabilitatea sistemului.
„Schimbările nu sunt ușoare. Uneori transformările vin cu nesiguranță sau chiar cu presiune suplimentară, dar ele sunt necesare și ceea ce e mai important, ele dau deja rezultate”, a remarcat Sergiu Caraman.
La ședința Adunării Generale a Judecătorilor urmează să fie prezentat raportul de activitate a Consiliului Superior al Magistraturii privind organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc în anul 2024. Totodată, urmează să fie ales un nou membru CSM.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!