Rusia a început noul an cu un val de atacuri aeriene. A folosit întreaga gamă a arsenalului său aerian: rachete de croazieră, balistice, hipersonice și drone. Potrivit analiștilor internaționali, atacul urmărește să copleșească apărarea limitată antirachetă a Ucrainei. O abordare câștigătoare. Potrivit autorităților ucrainene, Kievul a reușit să doboare doar 18 dintre cele 51 de rachete lansate împotriva țării pe 8 ianuarie.
An nou, tactici noi
Ruşii au adoptat noi tactici: au început să-și picteze în negru dronele de fabricație iraniană, camuflându-le pe cerul nopții, iar CNN afirmă că ruşii au mutat pe unele modele de drone eșapamentele motoarelor din spate în față, o încercare evidentă de a înşela bateriile antiradar care folosesc detectare termică.
Cea mai recentă serie de atacuri rusești a fost „extrem de bine planificată”, a declarat pentru CNN Oleksii Melnik, co-director al programelor internaționale de securitate la think-tank-ul Razumkov Center din Kiev. Atacurile mortale au fost precedate de stoluri de drone și rachete individuale de-a lungul mai multor rute, pioni sacrificați pentru a cartografia apărarea Ucrainei și punctele slabe, a spus el. „În prezent, sunt vizate instalațiile din industria de apărare. Și chiar dacă nu este admis oficial, o parte substanțială a acestor rachete și-au atins țintele”, a spus el, subliniind că eficiența fiecărei rachete interceptoare lansate împotriva proiectilelor rusești care sosesc este mare. Apărarea aeriană a Ucrainei lucrează „la limita capacităților sale”, a spus Melnik, atingând deseori mai mult de 70% dintre ținte, iar uneori, pe toate.
Dificultățile Ucrainei
În prezent, Ucraina nu poate produce cu partenerii săi sisteme moderne de apărare aeriană. Însă pentru a opri valul de foc rusesc, Ucraina trebuie să vizeze bateriile Moscovei de peste graniță – o provocare dificilă, având în vedere accesul limitat al Kievului la propriile rachete cu rază lungă de acțiune, sau la propriile sisteme de artilerie.