După misterioasele explozii care au avariat conductele Nord Stream, apar informații despre drone suspecte observate în apropierea unor platforme de extracție norvegiene și daneze.
NATO a avertizat că orice atac asupra infrastructurii critice ce aparține unui stat membru va primi un răspuns hotărât din partea Alianței.
Moscova a inițiat o anchetă pentru terorism de stat și a convocat Consiliul de Securitate al ONU pentru a discuta subiectul.
Suedia şi Danemarca vor fi prezente la ședință, întrucât incidentele au avut loc în zonele lor economice exclusive.
Paza de Coastă a Suediei a difuzat noi imagini cu scurgerile de gaze din conductele Nord Stream. Sunt patru spărturi în total, câte două în zonele economice exclusive ale Suediei și Danemarcei.
Unii experți spun că, până acum, s-a răspândit în atmosferă peste un sfert de milion de tone de gaz metan.
Joan Cordiner, profesor Universitatea din Sheffield: ”Un asemenea volum, la viteza cu care iese la suprafață, mai ales că aceste conducte nu erau în funcțiune, arată că a fost vorba despre o distrugere catastrofică a conductelor”.
Potrivit experților, gazul metan care ajunge în atmosferă va duce la un nivel ridicat de ozon la suprafața planetei, unde are efecte nocive și contribuie la apariția efectului de seră. Dar, odată ce scurgerile sunt oprite, pagubele pot fi limitate.
Bill Collins, profesor Universitatea din Reading: „(Gazul metan) se va răspândi în toată lumea. Se va dilua. Dar, pe de altă parte, putem să ne gândim că, astfel, va afecta mai mulți oameni. Va afecta pe toată lumea. Va afecta nivelul de ozon din toată lumea, dar în mică măsură, pentru că se va dilua (în atmosferă)”.
Analiștii internaționali observă că mai multe state aveau interes să compromită Nord Stream și acum profită de pe urma ambiguităţii. În Europa, consensul e că Rusia ar fi avariat conductele.
Cert este că atacul asupra gazoductelor pune violent în lumină vulnerabilitatea infrastructurii energetice a unei Europe însetate de gaze şi de petrol.
Marina Rusă a desfășurat exerciții în Marea Baltică înainte de distrugerea conductelor
De la Moscova, oficialii rușii cer o investigație amănunțită și obiectivă a incidentului.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: „Natura fără precedent a acestui incident trimite către un act de terorism la nivel de stat, întrucât presupune o acțiune foarte elaborată și robustă”.
Iar Ministerul de Externe condus de Serghei Lavrov a transmis că „incidentele au avut loc într-o zonă controlată de serviciile secrete americane”.
Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe: „Scoaterea din funcțiune a conductei, ca să recapitulăm ce spuneau oficiali americani de-a lungul anilor, ar permite Statelor Unite să crească exporturile proprii de gaz natural lichefiat către Uniunea Europeană. Asta nu e concluzia mea. Astea sunt sloganele, apelurile și tezele răspândite de partidele americane, și de republicani, și de democrați”.
Experți britanici amintesc totuși că navele Marinei Ruse au desfășurat mai multe exerciții în Marea Baltică și că a fost consemnată o activitate submarină sporită cu o săptămână înainte de explozii.
Statele occidentale, în special scandinavii, sunt în alertă. Mai ales că, în ultimele săptămâni, au fost observate drone suspecte în apropierea instalațiilor norvegiene de petrol și gaze din Marea Baltică.
Secretarul general al NATO a avertizat că alianța va riposta pentru orice atac asupra infrastructurii critice în oricare din cele 30 de state care formează Pactul Nord-Atlantic.