Odată ce a ajuns la putere, Vladimir Putin a brutalizat milioane de persoane în timp ce la Kremlin a instaurat tirania. Cu toate acestea, Rusia fără Putin va aduce cu sine un nou tip de haos: o luptă acerbă demnă de o piesă de Shakespeare, lideri regionali dezlănțuiți și o miză uriașă: arsenalul nuclear al Rusiei, scrie Politico.
Deocamdată, puțini oameni doresc să vorbească public despre cum va arăta Rusia după Putin, nevrând să pară că vor să se amestece în politicile interne ale altor state. În privat, însă, țările și analiștii din Occident își fac scenarii despre cum vor sta lucrurile când Putin, fără îndoială, va pleca de la putere – și despre felul în care aliații Ucrainei ar trebui să reacționeze.
Cât de mult poate – și ar trebui – NATO să influențeze procesul de succesiune la putere? Ce ar trebui să facă alianța dacă una dintre republici se desprinde de Federația Rusă? Ce legături ar trebui formate cu succesorul lui Putin?
„Nu ar trebui să ne facem iluzii că ceea ce va urma imediat este democrația”, a spus Laurie Bristow, fost ambasador britanic în Rusia. „Vor urma probabil vremuri tulburi.”
Arsenalul nuclear – simbol al puterii după care tânjesc toți candidații la tronul de la Kremlin
Arsenalul nuclear a fost de mult timp o sursă a puterii Rusiei pe plan internațional și o componentă dominantă a imaginii sale globale. Într-o perioadă de nesiguranță în rândul elitei de la Kremlin, acest arsenal ar putea deveni un simbol al puterii după care toți candidații tânjesc.
Există o posibilitate reală să aibă loc o competiție letală, care va include persoane ce încearcă să angreneze părți diferite ale armatei, în special Direcția Principală XII a Ministerului rus al Apărării – GUMO, care controlează arsenalul nuclear al Rusiei, potrivit lui William Alberque, fost director al centrului de control al armelor din cadrul NATO.
Guvernul rus se teme de mult timp de riscul fragmentării federației, iar un gol de putere la Kremlin ar putea fi văzut ca o ocazie perfectă pentru liderii locali cu ambiții politice mai mari decât postul pe care îl ocupă de a câștiga de pe urma haosului succesorial. Ramzan Kadîrov, liderul republicii cecene din Rusia. Foto: Profimedia Images În cazul unei astfel de lupte între facțiuni interne, toate privirile se îndreaptă spre Ramzan Kadîrov, liderul brutal al Ceceniei.
„Va sprijini el una dintre părțile implicate în luptă? Sau va zice: ‘Mi-a ajuns un deceniu de subvenții rusești – acum hai să ne desprindem și probabil că voi putea conduce Cecenia și Daghestan, pot să am propriul meu imperiu aici’”, a spus Alberque, care este acum directorul Institutului Internațional pentru Studii Strategice.
În mod ironic, invazia din Ucraina și decizia lui Putin de a anexa ilegal zonele din sudul și estul Ucrainei ar putea fi folosite ca exemplu de liderii separatiși din interiorul Federației Ruse care vor dori și ei să își redeseneze granițele, potrivit lui Vershbow.