Rusia a anunțat că va revoca ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), declarație care a stârnit preocupare și reacții critice din partea comunității internaționale. Această decizie amplifică tensiunile deja existente între Rusia și Statele Unite ale Americii, în contextul invaziei Moscovei în Ucraina și a disputelor privind controlul armelor între cele două mari puteri nucleare ale lumii.
Trimisul Rusiei la Organizația Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBTO), Mihail Ulianov, a făcut anunțul vineri, prin intermediul rețelei de socializare Twitter, precizând: „#Rusia intenționează să revoce ratificarea (care a avut loc în anul 2000) a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare.”
Moscova a explicat că această decizie are drept scop obținerea unei poziții de egalitate cu SUA, care au semnat, dar nu au ratificat tratatul. Totuși, revoarea ratificării nu înseamnă că Rusia intenționează să reia teste nucleare.
Statele Unite au semnat CTBT în 1996 și au respectat un moratoriu asupra testelor nucleare începând din 1992, și au menționat că nu au nicio intenție de a renunța la acest moratoriu. Departamentul de Stat al SUA a reacționat ferm la decizia Rusiei, considerând-o o amenințare la adresa normei globale împotriva testelor nucleare.
Robert Floyd, secretarul executiv al CTBTO, a declarat că ar fi profund îngrijorător dacă vreun stat semnatar ar reconsidera ratificarea CTBT. Președintele rus Vladimir Putin a sugerat cu o zi înainte că Rusia ar putea revoca ratificarea acestui acord, în timpul unei discuții despre armele nucleare.
Reînceperea testelor nucleare de către Rusia ar constitui o ruptură semnificativă de la ultimul test nuclear efectuat în 1990, înainte de destrămarea Uniunii Sovietice. Aceasta ar anula unul dintre progresele majore în domeniul neproliferării nucleare realizate de la sfârșitul Războiului Rece.
În contextul invaziei Ucrainei din februarie 2022, oficialii ruși au folosit în mod repetat retorica privind arsenalul nuclear al Rusiei, cel mai mare din lume, ca parte a efortului de a descuraja alte țări să sprijine Ucraina în rezistența sa.
Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a anunțat că se va analiza rapid necesitatea revocării ratificării CTBT de către Rusia, iar Mihail Kovalciuk, un apropiat al lui Putin și director al centrului de cercetare al Institutului Kurchatov, a indicat că Rusia ar putea efectua teste nucleare „cel puțin o dată” în regiunea Novaya Zemlya, un arhipelag arctic unde Uniunea Sovietică a desfășurat teste nucleare în trecut. Decizia Rusiei privind CTBT a stârnit îngrijorare în întreaga comunitate internațională și continuă să genereze tensiuni în contextul relațiilor internaționale.