Republica Moldova beneficiază de exporturi de energie electrică și gaze naturale din România pe baze comerciale, a declarat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja într-o postare pe Facebook. Oficialul a subliniat că exporturile se fac în condițiile legii și a combătut ceea ce a numit „propaganda toxică” legată de acest subiect.
„Astăzi (miercuri, 1 ianuarie n.r) este și prima zi în care gazul rusesc nu mai tranzitează Ucraina. Rusia a folosit energia ca armă de șantaj timp de decenii, amenințând mereu cu „închiderea robinetului”. Și continuă să facă asta. Cei care visează la ‘gazul ieftin’ rusesc să țină cont că libertatea nu are preț. Iar fără independență energetică nu poate exista nici libertatea, nici securitatea unei țări”, a declarat Burduja pe pagina sa de Facebook.
În sectorul energiei electrice, România a luat măsuri pentru a sprijini Moldova:
- Nuclearelectrica furnizează 100 MW constant.
- OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia sunt implicate în negocieri pentru livrarea altor 200-300 MW.
- Exporturile prin linia Vulcănești-Isaccea și cele patru linii de 110 kV care trec Prutul ating o capacitate tehnică de 430 MW.
- Republica Moldova a obținut și creșterea capacității transfrontaliere la 600 MW, confirmată de rețeaua europeană ENTSO-E.
În sectorul gazelor naturale, România poate acoperi integral necesarul Moldovei prin interconectorul Iași-Ungheni, care are o capacitate de export de 6,1 milioane metri cubi pe zi. Moldova dispune, de asemenea, de stocuri comerciale și de urgență de peste 70 de milioane de metri cubi în depozitele din România.
„Pentru a combate propaganda toxică, precizez:
1.Exporturile de energie electrică și gaze naturale se fac din România în Republica Moldova pe baze comerciale, în condițiile legii.
2.Sprijinul pe care îl acordăm este numai în limita volumelor disponibile DUPĂ acoperirea nevoilor noastre proprii.
3.Da, consider că avem o datorie morală să fim alături de frații noștri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil.
Mesajul României este clar: frații în veci vor fi frați. Menirea noastră este de a fi împreună și împreună cu Europa. Și așa va fi”, a concluzionat ministrul român al Energiei.
România se află într-o situație avantajoasă datorită producției excedentare de energie. Miercuri, la ora 20:00, Transelectrica raporta exporturi de 245 MW către Republica Moldova, în contextul unui surplus total de 500 MW. Energia eoliană a reprezentat aproape 30% din consumul național în aceeași perioadă, transmite DC News.
Pe segmentul gazelor, România a exportat miercuri 4,9 milioane de metri cubi către Republica Moldova și 2 milioane de metri cubi către Ungaria, consumul intern fiind de 41,3 milioane de metri cubi, sub media obișnuită pentru o zi de iarnă.