Republica Moldova și Italia vor colabora pentru a ajuta refugiații ucraineni și a consolida sistemul național de azil. De asemenea, autoritățile de la Roma vor oferi 10 milioane de euro pentru a atenua efectele crizei refugiaților în regiune, iar o parte din acești bani vor ajunge și în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe al Italiei, Luigi di Maio, aflat în vizită în Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.
Italia oferă Chișinăului un ajutor umanitar de 19 tone de obiecte de primă necesitate pentru refugiații ucraineni, care se află în Republica Moldova. O primă tranșă a acestui ajutor a ajuns la Chișinău odată cu vizita șefului diplomației italiene, Luigi di Maio. La o întrevedere cu ministrul de externe de la Chișinău, Nicu Popescu, oficialul italian a apreciat eforturile Republicii Moldova de a ajuta refugiații din țara vecină.
Republica Moldova depune un efort cu adevărat excepțional pentru a asigura un refugiu cetățenilor ucraineni care fug de război. Italia dorește să ajute Moldova în mod structurat. Am dezvoltat un proiect de 10 milioane de euro împreună cu Înaltul Comisariat ONU pentru refugiați, care va fi axat pe nevoile minorilor și femeilor. Proiectul se concentrează pe consolidarea procesului de azil din Moldova. Italia a creat pachete substanțiale de ajutor pentru a sprijini autoritățile și cetățenii ucraineni, am alocat 110 milioane de euro pentru a sprijini bugetul general al Ucrainei și 25 de milioane de euro pentru a susține operațiile de ajutor imediat ale ONU și Crucii Roșii. Din aceste 25 de milioane, 10 milioane sunt pentru a atenua efectele regionale al fluxului de imigranți în țările vecine, inclusiv în Republica Moldova. Astăzi a ajuns un prim lot de 8 tone de ajutoare, celelalte ajutoare sosesc în următoarele zile.
Și în cadrul acestei întrevederi, ministrul de Externe Nicu Popescu a spus că Republica Moldova este afectată de valul enorm de refugiați. Șeful diplomației de la Chișinău a reamintit că în această criză, este esențial ajutorul partenerilor europeni.
Este o cifră enormă de refugiați raportată la numărul populației noastre, de fapt, reprezintă 4 % din numărul populației Republicii Moldova. În gestionarea acestei crize umanitare, avem nevoie de sprijin și simțim acest sprijin din partea Italiei și altor state ale UE. Acest sprijin și solidaritate desigur au o dimensiune politică (…). Am discutat și posibilitatea relocării refugiaților în statele membre ale Uniunii Europene. Numărul de refugiați s-a stabilizat și a început ușor să scadă, grație disponibilității statelor europene de a prelua refugiați.
La Chișinău, ministrul de externe Nicu Popescu și omologul său italian, Luigi di Maio, au semnat o declarație comună de colaborare în activități de asistență medicală, psihologică și juridică oferită refugiaților. De asemenea, prin acest document, Italia va ajuta autoritățile de la Chișinău să consolideze sistemul național de azil și să îmbunătățească procedurile de la frontieră pentru refugiați.