Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline în SEDM în timpul președinției României a acestui format, a declarat, miercuri, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, la întâlnirea cu omologul său din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.
Potrivit unui comunicat al MApN transmis către agerpres.ro, cei doi au avut un dialog în marja Reuniunii ministeriale a Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), desfășurată la Tirana, Albania.
Discuțiile dintre cei doi miniștri au vizat evoluțiile recente privind situația de securitate din regiunea Mării Negre și parcursul european al Republicii Moldova. Ministrul Tîlvăr a subliniat importanța sprijinului ferm pentru Republica Moldova în fața provocărilor de securitate și a încercărilor de destabilizare, parte a acțiunilor hibride ale Federației Ruse.
„Am transmis felicitări partenerilor de la Chișinău pentru realegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova și pentru rezultatele referendumului, care demonstrează angajamentul ireversibil față de integrarea europeană. Vom continua dialogul la nivel politico-militar pentru a răspunde nevoilor de sprijin ale Chișinăului pentru parcursul european al țării”, a declarat ministrul român.
Angel Tîlvăr a subliniat că Republica Moldova este prima țară care a semnat un Parteneriat în domeniul securității și apărării cu Uniunea Europeană, la 21 mai. Acest parteneriat, alături de inițiativele bilaterale și de sprijinul financiar oferit prin Facilitatea Europeană pentru Pace, joacă un rol crucial în modernizarea și consolidarea forțelor armate ale Republicii Moldova. Ministrul român a reiterat importanța unui sprijin cuprinzător din partea Uniunii Europene pentru securitatea, stabilitatea și reziliența Republicii Moldova.
De asemenea, ministrul Tîlvăr a salutat participarea Republicii Moldova, pentru prima dată ca membru cu drepturi depline, în cadrul Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei, după aderarea formală de la Ankara, anul trecut. Această participare reprezintă un pas important în integrarea țării în structurile de cooperare regională de securitate.