Republica Moldova a obținut acces la 27 milioane de dolari, după ce Consiliul executiv al Fondului Monetar Internațional a finalizat cea de-a doua evaluare a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă.
Potrivit unui comunicat al reprezentanței Misiunii FMI de la Chișinău, banii urmează a fi utilizați pentru sprijin bugetar.
Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programului va constitui circa 275 de milioane de dolari.
Experții fondului prognozează, de asemenea o restabilire modestă a economiei moldovenești cu 1,5 la sută în 2023 după contractarea din 2022, urmare a impactului de lungă durată al războiului purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și înrăutățirii perspectivelor economice pentru principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova.
Conform estimărilor, deficitul bugetar va crește până la 6 la sută din PIB, reflectând impactul măsurilor de politici menite să tempereze gravitatea crizei în sectorul energetic și înrăutățirii nivelul de trai, iar deficitul contului curent va fi afectat în continuare de costurile înalte ale importului de resurse energetice. Riscul ca evoluția economică să fie afectată este înalt și persistent, inclusiv riscul de escaladare a războiului dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Menținerea unui mix adecvat de politici în viitor va juca un rol esențial în atenuarea riscurilor evoluțiilor negative totodată avansând în direcția atingerii obiectivelor de dezvoltare pe termen mai lung, se mai menționează în comunicatul FMI.