Astăzi, 11 iulie, în Republica Cehă, a fost semnat acordul de înființate a Hub-ului UE pentru securitate internă și managementul frontierelor al Republicii Moldova, care va funcționa la Chișinău.
Potrivit informațiilor, acordul a fost semnat de DG Home, Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson și Ministrul Afacerilor Interne.
Acest nou organism, menit să ajusteze arhitectura de securitate europeană pentru situații de criză, precum cea generată de războiul din Ucraina, este înființat după doar 2 luni de când ministrul Ana Revenco și echipa sa i-au propus comisarului Ylva Johansson înființarea unei structuri la Chișinău, pentru fortificarea securității spațiului european, care să cuprindă și Republica Moldova.
Din acest moment, Republica Moldova fortifică centura de securitate a Europei și devine stat producător de securitate pentru spațiul european.
„Numai cu intervenția doamnei comisar Johansson și determinarea ministrului de interne Ceh, noi reușim astăzi, în numai două luni, să punem ancore de securitate dincolo de spațiul Uniunii Europene. Un pas mic pentru noi, specialiștii din domeniul afacerilor interne, dar un pas mare pentru liniștea și pacea cetățenilor întregii Europe, printre care se numără și cetățenii Republicii Moldova. Practic, împreună fortificăm centura de securitate a Europei la graniță cu războiul”, a declarat ministrul Revenco la ceremonia de semnarea acordului, la Praga.
„De la invazia ilegală a Ucrainei de către forțele lui Putin din 24 februarie, am lucrat intens pentru a sprijini Ucraina. De asemenea, am lucrat pentru a ne proteja securitatea comună. Moldova este un partener de neprețuit în acest sens. HUB-ul de sprijin al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Moldova este un pas mare pentru securitatea noastră comună”, a declarat comisarul Johansson, mulțumind ministrului Revenco și echipei sale pentru gândire vizionare și proactivă, precum și pentru determinarea cu care au militat pentru ca HUB-ul să funcționeze la Chișinău.
În scurt timp, de la Chișinău vor lucra reprezentanți din structurile de securitate a tuturor statelor UE și ai agențiilor europene din domeniul afacerilor interne.
Domeniile prioritare de activitate ale Hub-ului vor fi îndreptate spre diminuarea riscurilor și amenințărilor, care au fost identificate în comun de UE și Moldova, printre care traficul de droguri, arme și ființe umane, migrația ilegală, traficul cu substanțe radioactive, precum și crimele cibernetice.
Obiectivele pricipale ale Hub-ului de la Chișinău sunt consolidarea capacităților în aplicarea legii și gestionarea frontierelor, în special prin eficientizarea schimbului de informații, analize și cooperare operațională internațională.
La ceremonie au participat, pe lângă semnatarii acordului, Ministrul Afacerilor Interne al Cehiei, Vít Rakušan, Directorul EUROPOL, Directorul FRONTEX și alți oficiali UE și ai organizațiilor internaționale.