Tarifele pentru energia electrică vor crește în mod cert de la 1 ianuarie, dacă Federația Rusă nu va livra gaze naturale în stânga Nistrului. Declarația a fost făcută de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”.
Mai mult decât atât, tot de la 1 ianuarie, s-ar putea să existe anumite întreruperi ale furnizării curentului, dacă infrastructura energetică a Ucrainei va avea de suferit serios de pe urma bombardamentelor, iar Republica Moldova va fi nevoită să se reconecteze între timp la alte linii.
Moldovenii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru a achita facturile la energia electrică în eventualitatea în care Federația Rusă va sista livrările de gaze naturale către Transnistria. Acest scenariu va impune o majorare a prețurilor, dar, potrivit șefului Executivului, cetățenii vor beneficia de suport din partea Guvernului, acordat sub forma compensațiilor.
Până în prezent, bugetul pentru plata compensațiilor se rezumă la 2 miliarde de lei.
„Noi trebuie să ne pregătim. Și de asta și guvernul se pregătește. În cazul în care Rusia nu va livra gaze naturale în stânga Nistrului, noi vom crește tarifele la energia electrică. Dar, în același timp, vom acorda compensații suplimentare pentru cei care vor avea de suferit ca și rezultat. Vreau să atenționez că noi deja am alocat aproape 2 miliarde de lei pentru compensații pentru acest sezon rece și, în caz de necesitate, le vom majora”, a declarat Recean.
Posibilitatea ca prețurile pentru curent să crească începând cu 1 ianuarie 2025 devine o certitudine în situația în care „Rusia nu-și va onora obligațiunile”. Totodată, acest scenariu implică și revizuirea bugetului pentru compensații, întrucât premierul Republicii Moldova a dat asigurări că va exista „un ajutor suplimentar” pentru moldoveni.
„Noi încontinuu avem discuții pentru a diminua tarifele energiei electrice care poate fi produsă și livrată în Republica Moldova în așa fel încât să diminuăm din impact. Dar cel mai important este că vom veni cu un ajutor suplimentar pentru cetățenii noștri. Trebuie să vedem cum vor evolua lucrurile. Este cert că va trebui să creștem tarifele în cazul în care Rusia nu-și va onora obligațiunile. Dar nu trebuie să speculăm. Atunci când vom avea cifrele pe masă, le vom analiza și tot atunci vom decide cât buget suplimentar să alocăm pentru compensații”, a explicat primul ministru.
La fel de important este și faptul că s-ar putea ca, pe lângă eventualele majorări tarifare, de la 1 ianuarie 2025, să aibă loc și „anumite întreruperi” în furnizarea energiei electrice.
Totuși, Recean a explicat că un asemenea scenariu s-ar putea materializa doar în momentul în care infrastructura energetică a Ucrainei ar avea serios de suferit de pe urma bombardamentelor rusești, iar Republica Moldova ar fi nevoită în consecință să se reconecteze la alte linii care furnizează curent.
„S-ar putea să avem anumite întreruperi. Dar fac o precizare aici și vă rog mare atenție – doar izolat și doar pe un timp foarte limitat, atunci când, de exemplu, infrastructura energetică din Ucraina va fi distrusă, așa cum se mai întâmplă. De exemplu, în cazul în care segmentul care trece prin Ucraina a liniei de tensiune înaltă Isaccea-Vulcănești, care vine la Chișinău, ar putea să fie distrusă. Iată în acel moment, trebuie să facem în așa fel ca să ne reconectăm pe alte linii care furnizează energie electrică din România și tocmai în aceste intervale de timp s-ar putea să avem întreruperi. Asta în condițiile în care vedem că Federația Rusă vrea să creeze aceste destabilizări în Republica Moldova prin nelivrarea gazului către Republica Moldova și regiunea transnistreană”, a mai adăugat Dorin Recean.