Observațiile ambasadorului chinez în Franța sunt absolut inacceptabile susține Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene într-un comunicat de presă în care se menționează, de asemenea, că autoritățile de la Chișinău rămân în așteptarea clarificării poziției oficiale din partea autorităților chineze, scrie Radio Chișinău.
„Suntem mirați să auzim aceste declarații ale ambasadorului chinez în Franța care a pus sub semnul întrebării suveranitatea țărilor care și-au declarat independența în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice, Republica Moldova și Republica Populară Chineză și-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc și sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială.” Se arată în comunicatul de presă al MAEIE.
Declarațiile ambasadorului chinez au fost criticate și de către șeful diplomației europene, Josep Borrell care și-a manifestat speranța că Uniunea Europeană nu poate presupune decât că aceste declarații nu reprezintă politica oficială a Chinei” Cu o reacție a venit și europarlamentarul Siegfried Mureșan care a menționat că „trebuie să rămânem uniți, alături de aliații noștri din lumea liberă”.
„Evident că aceste țări – Ucraina, Moldova, țările baltice etc – sunt recunoscute de Organizația Națiunile Unite ca state suverane, fiind membre cu drepturi depline ale ONU. Această declarație arată clar de ce nu putem să avem încredere în China și de ce trebuie să rămânem uniți, alături de aliații noștri din lumea liberă. Doar alături de SUA și de ceilalți parteneri cu democrații consolidate putem găsi soluții pentru a ajuta Ucraina, Moldova și celelalte țări care vor să scape de amenințarea Federației Ruse.”, a scrise Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook.
Autoritățile din Franța, Estonia, Lituania, Letonia, au condamnat dur remarcile ambasadorului chinez, iar aproape 80 de parlamentari europeni i-au cerut ministrului francez pentru Europa și Afaceri Externe, Catherine Colonna, să-l declare persona non grata pe ambasadorul chinez Lu Chaye . Ministrul leton de externe Edgars Rinkēvičs l-a convocat astăzi pe „însărcinatul cu afaceri autorizat al ambasadei chineze din Riga pentru a oferi explicații” declarând că:
„Așteptăm explicații din partea Chinei și retragerea completă a acestei declarații”, potrivit unei postări pe tweeter. Margus Tsahkna, ministrul de externe al Estoniei, a calificat comentariile drept „false” și „o interpretare greșită a istoriei”, iar ministrul de externe al Lituaniei, Gabri. elius Landsbergis a comentat interviul care conține declarația dioplomatului chinez:
”Dacă cineva încă se întreabă de ce statele baltice nu au încredere în China pentru a „intermedia pacea în Ucraina”. „Este ciudat să auzi o versiune absurdă a „istoriei Crimeei” de la un reprezentant al unei țări care este scrupuloasă cu privire la istoria sa milenară”, a declarat duminică într-un tweet Mihailo Podoliak, consilier la biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, într-un interviu difuzat de televiziunea franceză că, ambasadorul chinez la Paris a declarat că, din punct de vedere istoric, Crimeea face parte din Rusia și a fost oferită Ucrainei de fostul lider sovietic Nikita Hrușciov. Mai mult, acesta a spus că statele din fosta Uniune Sovietică nu au statut în dreptul internațional actual, întrucât „nu există niciun acord internațional care să le precizeze statutul de țări suverane”.