În noaptea de 12 spre 13 mai, alarmele de raiduri aerian au răsunat în toată Ucraina, în timp ce Rusia a lansat un nou val de atacuri cu drone și bombe ghidate, la doar câteva ore după expirarea „ultimatumului” pentru un armistițiu necondiționat, propus de Ucraina și susținut de aliații europeni.
Potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, în cursul nopții, forțele ruse au vizat regiunile Nikolaev, Kirovograd, Vinița și Odesa cu drone de atac, în timp ce în nord-est, regiunea Sumî a fost lovită cu bombe ghidate de tip KAB.
Aceste atacuri s-au produs la scurt timp după ce, pe 10 mai, Ucraina și mai multe țări europene au cerut Kremlinului să accepte un armistițiu complet, necondiționat, de 30 de zile. Germania avertizase că termenul-limită pentru aplicarea încetării focului era data de 12 mai, ora 23:59.
În aceeași zi în care armistițiul trebuia să intre în vigoare, Rusia a continuat atacurile pe întregul front. Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sibiga, le-a transmis partenerilor europeni reuniți la Londra că „trupele ruse continuă să atace pozițiile ucrainene, iar în urma unui atac cu dronă desfășurat peste noapte, șapte persoane au fost rănite.”
Kremlinul a respins propunerea de încetare a focului, numind-o „un ultimatum” și a invitat în schimb Ucraina la negocieri directe, propuse să aibă loc la Istanbul în această săptămână. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acceptat invitația și s-a declarat pregătit să se întâlnească cu Vladimir Putin în Turcia, pe 15 mai. Liderul de la Kremlin nu a confirmat până acum participarea.
În paralel, liderii europeni au avertizat că vor introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizând sectoarele bancar și energetic, dacă cererea de armistițiu nu este respectată.
„Am convenit să adoptăm măsuri ambițioase pentru a reduce capacitatea Rusiei de a susține războiul: limitarea veniturilor Kremlinului, destructurarea flotei fantomă, înăsprirea plafonului de preț pentru petrol și reducerea importurilor rămase de energie rusă”, au transmis miniștrii de externe ai Germaniei, Franței și Regatului Unit într-o declarație comună adoptată la summitul de la Londra.
Oficiali europeni au confirmat pentru Kyiv Independent că un nou pachet de sancțiuni urmează să fie prezentat de Comisia Europeană pe 14 mai.
În schimb, președintele american Donald Trump a adoptat o poziție mai ambiguă. Deși a susținut inițial cererea de armistițiu formulată de Ucraina și Europa, ulterior a cerut Kievului să accepte invitația lui Putin la negocieri și să încerce obținerea unui acord direct. Pe 12 mai, Trump a declarat că ar putea chiar să participe personal la discuțiile de la Istanbul.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!