Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » Radu Marian: „Kremlinul vrea să negocieze prețul țării noastre. Nu vom vinde țara pentru gaz mai ieftin”
    POLITICĂ

    Radu Marian: „Kremlinul vrea să negocieze prețul țării noastre. Nu vom vinde țara pentru gaz mai ieftin”

    24 octombrie 2022Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Deputatul PAS Radu Marian a răspuns la întrebarea „De ce conducerea statului nu merge la Moscova ca să negocieze un preț mai mic la gaz?”. El a precizat că Kremlinul nu vrea să negocieze prețul la gaz, dar „vrea să negocieze prețul țării noastre”.

    „Moldova are un contract negociat încă anul trecut cu Gazprom care ne oferă un preț de achiziție pentru sezonul rece de aproape două ori mai mic decât cel de pe piață, inclusiv din acest motiv rușii limitează livrările, pentru că nu vor să ne dea mai ieftin. Prețul la gaz din contractul nostru depinde de prețul de piață, care a fost crescut artificial extrem de tare în ultimul an, inclusiv din cauza șantajului Rusiei pe piața europeană.

    Însă este important să înțelegem că Kremlinul nu vrea să negocieze prețul la gaz, el vrea să negocieze prețul țării noastre. În schimbul gazului mai ieftin, ei vor ca noi să renunțăm la drumul spre Europa și la o viață mai bună pentru oameni, să susținem războiul început de Rusia în Ucraina. Din păcate, sunt și la noi în țară politicieni care vor asta. Nu vom accepta niciodată aceste condiții. Noi nu vom vinde țara pentru gaz mai ieftin.

    Deputatul a precizat că Moldova se află într-un moment de cotitură în istoria țării: „Am încrederea că în cel mai scurt timp ne vom rupe definitiv de șantajul energetic al Rusiei”.

    Pe 20 octombrie, au fost achiziționate 10 milioane de metri cubi de gaze naturale la preț de 94,95 EUR/MW. Pe 21 octombrie, Energocom a mai cumpărat 18 milioane m³ de gaz pentru stocare. Acestea vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina și vor fi utilizate de Republica Moldova în cazul limitării sau a întreruperii livrărilor de gaze naturale de către SAP „Gazprom”.

    Amintim că din 11 octombrie, Ucraina a oprit exportul de electricitate către Republica Moldova, ca urmare a atacurilor din 10 octombrie, în mai multe orașe ucrainene, inclusiv în capitala Kiev. În consecință, Ministerului Energiei al Ucrainei a declarat că Ucraina încetează să mai exporte energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra instalațiilor energetice.

    Amintim că, pe 4 octombrie, Gazprom a anunțat că își rezervă dreptul de a sista livrarea gazelor naturale în Moldova dacă până pe 20 octombrie nu vor fi efectuate toate plățile necesare. Pe 20 octombrie, S.A. „Moldovagaz” a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie 2022 în mărime de 53,5 milioane de dolari, precum și avansul în proporție de 50 % pentru luna octombrie în mărime de 27,4 milioane de dolari.

    Potrivit Moldovagaz, în conformitate cu condițiile contractuale cu SAP „Gazprom”, pentru luna octombrie, curent este prevăzută livrarea către Republica Moldova a 250 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă 8,06 milioane de metri cubi pe zi.

    Totodată, potrivit șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova va fi de 1 031 de dolari SUA pentru 1 000 de metri cubi.

    Începând cu 1 octombrie, moldovenii vor plăti peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleConsiliul Suprem de Securitate se întrunește, astăzi, pentru a evalua situația în domeniul securității energetice
    Next Article Rusia acuză Occidentul că i-a furat rezervele de aur și valută

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Deputatul Alexander Suhodolski: Găgăuzia și Tatarstan consolidează parteneriatul interregional

    9 mai 2025

    Opinia lui Anatol Țăranu: Prezidențialele din România și lecția pentru Republica Moldova

    9 mai 2025

    Vitalii Ignatiev: „Aderarea la UE e prematură fără rezolvarea conflictului transnistrean”

    8 mai 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    AUTORITĂȚI

    Parlamentul European solicită accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană

    13 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Ministrul afacerilor externe Mihai Popșoi a participat la Summitul Democrației de la Copenhaga

    13 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Șefa statului a felicitat echipa „Junior Achievement Moldova” cu ocazia a 30 de ani de activitate

    13 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Irina Vlah – către diaspora: Nu este un secret că PAS a ajuns la guvernare graţie votului multora dintre dvs. De aceea, ei vă datorează nişte minime explicaţii de ce au distrus ţara

    13 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Maia Sandu: R. Moldova va avea ambasadori noi în mai multe state

    13 mai 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.