Vladimir Putin l-a propus pe Andrei Belousov pentru postul de ministru al apărării, deţinut anterior de Serghei Şoigu, informează TASS, care citează un comunicat postat pe canalul de Telegram al Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus. În schimb, potrivit unui decret prezidenţial, Şoigu este numit secretar al Consiliului de Securitate rus, funcţie în care îl înlocuieşte pe influentul Nikolai Patruşev, fost director al FSB, considerat unul dintre „şoimii” regimului Putin.
Putin l-a propus pentru postul de ministru al apărării pe Andrei Belusov, fost vicepremier, un economist civil. Preşedintele rus doreşte ca ministrul apărării să fie absolut deschis inovării şi ideilor noi, motiv pentru care l-a ales pe Belusov, a menţionat Kremlinul, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.
Potrivit propunerilor prezidenţiale primite de Consiliul Federaţiei, Şoigu este înlocuit la conducerea Ministerului Apărării de Andrei Belousov. În guvernul anterior, Belousov a fost prim-viceprim-ministru. Andrei Belousov, în vârstă de 65 de ani, a fost în diferite momente consilier al preşedintelui Vladimir Putin pe probleme economice, ministru al dezvoltării economice, director al Departamentului de Economie şi Finanţe al Biroului guvernamental rus, director general al Centrului de Analiză Macroeconomică şi Previziuni pe termen scurt şi a lucrat la Academia de Ştiinţe a URSS, devenită apoi Academia Rusă de Ştiinţe, între 1981 şi 2006, relatează News.ro.
Belousov a ocupat, de asemenea, funcţia de şef interimar al Cabinetului de Miniştri în perioada 30 aprilie – 19 mai 2020, când premierul Mihail Mişustin a fost spitalizat din cauza infecţiei cu coronavirus.
Schimbarea lui Serghei Şoigu, care era în funcţia de ministru al apărării din 2012 şi era considerat unul dintre cei mai de încredere oameni ai lui Putin, intervine după doi ani şi câteva luni de război cu Ucraina, timp în care armata, mai ales la începutul invaziei, a fost criticată pentru lipsa de echipamente, coordonare şi profesionalism. În acest timp, Putin s-a confruntat cu o revoltă eşuată a mercenarilor Wagner, al căror şef, Evgheni Prigojin, avea o adversitate personală faţă de Serghei Şoigu.
De curând, Ministerul rus al Apărării a fost zguduit de un scandal de corupţie la nivel înalt, implicându-l pe adjunctul lui Şoigu, Timur Ivanov, ceea ce a generat semne de întrebare, întrucât era binecunoscută averea sa afişată de ani de zile. Unii analişti s-au gândit că ar putea fi vorba de o luptă între clanuri rivale sau chiar de un semn al schimbării lui Şoigu din funcţie.
Premierul rus în exerciţiu Mihail Mişustin, a cărui numire pentru un nou mandat, propusă vineri de Vladimir Putin, a fost confirmată de Duma de Stat, a propus sâmbătă o serie de numiri ministeriale, cu excepţia responsabililor pentru forţele de securitate şi a ministrului de externe. Potrivit Constituţiei ruse, premierul nu poate propune Dumei de Stat candidaţii pentru ministerele care îi raportează direct preşedintelui Federaţiei Ruse. Acestea sunt Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării şi Ministerul Justiţiei.
Vladimir Putin îi propune el însuşi pe candidaţii pentru posturile de şefi ai acestor ministere şi teoretic se consultă cu camera superioară a parlamentului – Consiliul Federaţiei.
Potrivit comunicatului publicat duminică de Consiliul Federaţiei, Vladimir Putin a trimis aceste propuneri. Dacă Şoigu nu mai figurează la Ministerul Apărării, în schimb ministrul de externe, Serghei Lavrov, un alt aliat de cursă lungă a liderului de la Kremlin, rămâne în fruntea diplomaţiei ruse, pe care o conduce de două decenii. La rândul lui, Vladimir Putin este la conducerea Rusiei de 25 de ani.
Numirile în noul guvern vin după învestirea ca preşedinte, pentru un al cincilea mandat, al lui Vladimir Putin, care a avut loc la începutul săptămânii. Ca o noutate adusă de remaniere, în noul guvern, Serviciul Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară va fi subordonat de-acum direct lui Vladimir Putin. Până acum era la Ministerul Apărării, dar în contextul războiului din Ucraina şi al scandalului de corupţie de la Ministerul Apărării, liderul de la Kremlin vrea probabil să aibă o supervizare directă a acestui sector important.