Ședința Parlamentului din 20 februarie a fost o oportunitate pentru analizarea și votarea unor inițiative legislative importante, dar și un moment în care au fost evidențiate anumite disfuncționalități. În ciuda avansării în gestionarea unor moțiuni, precum cea depusă împotriva Ministerului Educației și Cercetării, există semne de întrebare legate de transparența procesului decizional.
Transparența decizională a fost afectată prin:
- Nepublicarea în cazul a trei proiecte de lege a actelor aferente proiectelor. Nu au fost solicitate/acordate/publicate : avizul Direcției General Juridice (2); avizele comisiilor permanente (2), expertiza anticorupție (2), avizul Guvernului (2), analiza impactului de reglementare (1), rezultatele consultărilor publice (1).
- Nerespectarea termenului prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul a trei proiecte de lege de pe ordinea de zi, autorul proiectelor fiind Guvernul (1) și deputații PAS (2) , termenul dintre înregistrarea proiectului și examinarea și votarea în prima lectură este mai puțin de 10 zile lucrătoare.
Asociația „Promo-LEX” a semnalat faptul că multe dintre proiectele dezbătute nu au respectat standardele legale privind publicarea avizelor și consultarea publică, ceea ce pune sub semnul întrebării integritatea procesului de legiferare. De asemenea, dificultățile tehnice cu sistemul de vot electronic au determinat deputații să treacă la votul manual, un alt semnal că eficiența Parlamentului trebuie îmbunătățită. Aceste aspecte necesită o atenție sporită din partea autorităților, pentru a asigura transparență și responsabilitate în fața cetățenilor.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!