Mai multe familii ale unor prizonieri care au fost condamnați la moarte au protestat în fața Tribunalului Revoluționar Islamic din Karaj, în apropiere de capitala iraniană, Teheran.
În videoclipurile postate pe rețelele de socializare pe 6 septembrie, mulți dintre protestatari, identificați ca fiind rude ale celor condamnați la moarte, țineau pancarte pe care scria „Opriți execuțiile”.
Organizațiile pentru drepturile omului afirmă că rudele demonstranților se află încarcerate în închisori din orașele Karaj și Ghezelhesar. Potrivit Societății iraniene pentru drepturile omului, cel puțin 18 prizonieri condamnați la moarte au fost transferați la izolare în închisorile centrale din Karaj, Minab și Gohardasht.
În acest an, până pe 7 septembrie, se înregistraseră în Iran cel puțin 388 de execuții, potrivit Organizației Iraniene pentru Drepturile Omului. Unele surse privind drepturile omului, inclusiv Human Rights Activists News Agency (HRANA), afirmă că peste 85% dintre execuțiile din Iran sunt efectuate „în secret și fără informații oficiale și publice”.
Creșterea numărului de execuții a început în septembrie anul trecut, după ce Ebrahim Raisi, un fost șef al sistemului judiciar, a devenit președinte, iar fostul ministru al serviciilor de informații Gholamhossein Mohseni Ejei a preluat conducerea sistemului judiciar.