Sute de locuitori din Cahul au manifestat în apărarea monumentului T-34, instalat în 1975 în memoria eroilor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Motivul protestului – propunerea Ministerului Sănătății, în persoana ministrei Ala Nemerenco, de a extinde spitalul raional prin demolarea complexului memorial. Localnicii au perceput această decizie ca pe o tentativă de a șterge memoria istorică și de a denigra eroii, care au salvat țara noastră de nazism.
Manifestanții au purtat pancarte cu mesaje: „Nu ne atingeți memoria!”, „Cahul nu-și uită eroii!”, „T-34 – simbolul Victoriei!” și „Ala Nemerenco – rușinea pământului moldovenesc!”. Ei au condamnat ferm intenția autorităților de a egala URSS cu fascismul, numind aceasta o profanare a memoriei luptătorilor pentru libertate.
„Este mai mult decât un act de vandalism – o insultă deliberată la adresa celor care și-au dat viața pentru pace și libertate”, au declarat participanții la acțiune.
Activistul civic Ivan Stamov – unul dintre principalii vorbitori, a subliniat importanța păstrării adevărului istoric.
„Suntem datori să apărăm adevărul istoric și memoria eroilor. Consider intențiile Alei Nemerenco și ale guvernului o blasfemie. Acest monument nu este doar un tanc, ci un simbol al sacrificiilor pentru eliberarea Moldovei în 1940 și 1944”, a declarat el.
O locuitoare din Cahul i-a emoționat pe cei prezenți cu o mărturie despre tatăl ei, Petru Macarovici Socol, numele căruia era gravat pe placa memorială distrusă.
„Sub acel copac era tatăl meu. Era marmură neagră, dar au stricat totul. În loc să restaureze monumentele și să refacă inscripțiile, ei vor să dărâme tancul. Ce le voi spune copiilor mei? Mergeți și uitați-vă la o piatră, acolo a fost bunicul vostru? Ala Nemerenco propune demolarea monumentului pentru a extinde spitalul. Să caute loc la ea acasă! Acest tanc nu este doar un monument, este istoria Cahulului, memoria celor care au murit”, a spus ea.
Activistul civic Andrei Popa a condamnat ferm acțiunile autorităților:
„Astăzi stăm pe pământul unde strămoșii noștri au apărat Moldova de fasciști. Suntem aici ca să spunem tare și clar NU celor, care vor să șteargă din memoria poporului acei ani cumpliți. Cerem: luați mâinile de pe monumentele moldovenești! Condamnăm tentativele autorităților de a rescrie istoria și de a smulge din inimi recunoștința față de cei care și-au dat viața pentru pământul nostru. Doamnă Nemerenco, dărâmând acest monument, nu veți construi nimic nou. Distrugeți fundamentul memoriei, al recunoștinței și al conștiinței noastre colective”.
Propunerea de a demola monumentul T-34 a fost enunțată de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Râzând, a declarat în parlament că spitalul raional va fi extins „pe locul tancului”. Monumentul, instalat pe 9 mai 1975, face parte dintr-un complex memorial protejat de stat, iar demolarea acestuia ar însemna încălcarea legii, avertizează Alexei Petrovici, președintele Comitetului „Victoria”.
„Complexul memorial se află pe lista monumentelor protejate de stat. Desigur, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care suferă de amnezie și manifestări de naționalism latent, împreună cu colega sa Ala Nemerenco, vor găsi probabil o «portiță», dar noi vom urmări atent acțiunile lor”, a declarat Petrovici.
O altă protestatară s-a adresat direct ministrei Nemerenco:
„Am venit aici pentru că unchiul meu a murit pentru noi. Noi trăim, copiii noștri și nepoții noștri trăiesc datorită celor care și-au dat viața. Cum poate cineva să vrea să demoleze acest monument? Este imposibil. Am lacrimi în ochi. Ala Nemerenco a propus demolarea lui! Ar trebui să se gândească pentru cine au murit bunicii noștri. La ce se gândește? Trebuie să cinstim memoria, nu să o ștergem. Este nedrept”.
Vocile oamenilor s-au ridicat ca niște strigăte ale sufletului:
„Spuneți-mi, ce i-ați răspunde tatălui vostru dacă ar învia acum și v-ar întreba: «Ce faci, fiică? Cerul senin de deasupra capului vostru e datorită nouă, apărătorilor. Iar voi ce faceți?» Ce i-ați spune tatălui vostru? Cum puteți să striviți atât de crud memoria? Chiar nu există în Cahul alt loc unde să construiți spitalul? Avem destul pământ! Tovarăși, treziți-vă! Ce faceți? Nu vă e teamă de Dumnezeu?”
De asemenea, manifestanții au adus portretul tatălui Alei Nemerenco, fost soldat al Armatei Roșii, pentru a sublinia: memoria lui este trădată.
Consilierul municipal Valeriu Sicrieru a atras atenția că demolarea monumentului face parte dintr-o campanie mai amplă:
„Ceea ce vedem nu este o întâmplare, dar o acțiune planificată. Mulțumesc tuturor celor care au răspuns apelului. Spun răspicat: nu există documente oficiale despre demolarea monumentului. Dar vedem cum Ala Nemerenco, Radu Marian, Dumitru Alaiba, Maia Sandu servesc interesele străine, nu ale poporului. Ei duc un război tăcut împotriva Moldovei: șterg memoria noastră, limba noastră, identitatea noastră. Tentativa de a demola monumentul – încă un pas. Dar nu vom permite să fie dat uitării”. Sicrieru a anunțat că la Cahul a fost creat un grup de inițiativă care, în august, va restaura din fonduri proprii un alt monument, demonstrând hotărârea localnicilor de a-și apăra istoria.
Nicolai Bojenco, alt activist, a atras atenția la solidaritatea comunității:
„Ne-am mobilizat în câteva ore, iar oamenii continuă să vină. Suntem aici ca să spunem un NU hotărât. Nu totul se decide la Chișinău. Vă mulțumesc că suntem împreună. Mergem înainte.”
Organizatorii mitingului au îndemnat autoritățile să asculte vocea poporului și să renunțe la planurile de demolare.
„Guvernul a făcut deja destul rău propriului popor. Vă rugăm, lăsați monumentul în pace. Oamenii sunt împotriva demolării. Este un loc sacru, nu trebuie atins”, a spus unul dintre participanți.
Localnicii au remarcat că la Cahul există suficient teren pentru extinderea spitalului, fără a distruge simbolul victoriei și al memoriei colective. Protestul de la Cahul reflectă o tensiune mare în societatea moldovenească referitor la păstrarea moștenirii istorice și acuzațiile de rusofobie la adresa puterii PAS.




