Oleg Horjan a fost victima regimului de la Tiraspol și era una dintre puținele persoane publice, care au avut curajul să lupte pentru drepturile și libertățile fundamentale.
În urma unei întruniri publice din 02.06.2018 și a acțiunilor sale de protest public, Oleg Horjan a fost „reținut” și ulterior „condamnat” la patru ani și jumătate de închisoare, fiind acuzat de „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al puterii”, transmite promolex.md.
La 23 iunie 2020, Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova a declarat sentința presupusei „Curţi Supreme a RMN” din 2 noiembrie 2018 şi decizia „Colegiului de Recurs al Judecătoriei Supreme a RMN” din 28 decembrie 2018, în cauza penală în privinţa sa ca fiind lovite de nulitate absolută, ca hotărâri adoptate de organe neconstituţionale.
La 6 decembrie 2022, după ispășirea integrală a pedepsei, Oleg Horjan a fost eliberat din detenția ilegală. La 22 decembrie 2022, într-un interviu amplu pentru Radio Europa Liberă, Oleg Horjan a vorbit despre mai multe probleme cu care se confruntă regiunea transnistreană: economice, sociale, dar și politice. Dânsul a vorbit inclusiv despre abuzurile la care a fost supus în detenție în perioada 2018-2022.
Promo-LEX amintește că Oleg Horjan în ultima perioadă s-a poziționat ca un apărător al drepturilor omului, atât prin declarații politice, cât și prin inițiative de susținere a unor grupuri de persoane care au fost sau sunt victime ale regimului de la Tiraspol.
Astfel, Promo-LEX menționează că, potrivit Declarației ONU privind apărătorii drepturilor omului, garanțiile și drepturile activiștilor, jurnaliștilor, voluntarilor ce realizează activități de promovare și apărare a drepturilor omului trebuie să le fie asigurate de către statele în care activează aceștia.
Nu este pentru prima dată când activiștii civici sau politici sunt persecutați pentru opiniile exprimate sau acțiunile realizate în raport cu regimul represiv de la Tiraspol (a se vedea cazul Pleșcanov, în continuare deținut la Tiraspol). Însă, omorul unei persoane trebuie condamnat ca atare și de asemenea trebuie să contribuie rapid la combaterea fenomenului impunității în acest teritoriu al Republicii Moldova.
În acest context, Promo-LEX solicită:
- Autorităților constituționale ale Republicii Moldova:
– Investigarea promptă și eficientă a decesului dlui Oleg Horjan și prezentarea rezultatelor anchetei.
– Sesizarea și implicarea instituțiilor și a organizațiilor internaționale relevante în procesul de monitorizare și apărare a drepturilor fundamentale în regiunea transnistreană.
– Asigurarea protecției activiștilor care manifestă împotriva încălcării drepturilor omului în regiunea transnistreană.
– Sancționarea persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, inclusiv limitarea dreptului de circulație și înghețarea activelor acestora aflate în Republica Moldova; - Misiunilor diplomatice străine acreditate în Republica Moldova:
– Monitorizarea cazului și condamnarea persecuțiilor sistemice ale activiștilor din regiunea transnistreană.
Amintim că astăzi, 17 iulie, liderul comuniștilor transnistreni a fost găsit împușcat mortal în propria casă.