Statul ar urma să reorganizeze operatorul de telefonie Moldtelecom, iar după se va identifica o soluție. Este vorba de cel un an, a declarat pentru BANI.MD, directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari.
„Focusul este să dezvoltăm piața de capital și vom analiza să identificăm cea mai bună oportunitate pentru a atrage investiții la Moldtelecom. Nu avem identificată soluția optimă (privatozare n.a) la moment. Va fi făcută o analiză. Va fi făcută o reorganizare reevaluare și o clasificare. Cert este că Moldtelecom nu se va regăsi în lista companiilor nepasibile privatizării, dar nici nu venim cu privatizarea imediată. Este vorba de cel puțin un an, perioadă în care vom identifica o soluție”, a explicat directorul APP.
Ultimul raport al companiei arată că profitul Moldtelecom a constituit 39,9 milioane de lei, cu 51,6 milioane de lei mai puțin în anul 2022 față de anul precedent.
Agenția Proprietății Publice deține pachetul integral de acțiuni la Moldtelecom, iar director este Alexandru Ciubuc, numit în noiembrie 2021, la fel a revenit în țară din diasporă.
De-a lungul existenței sale Moldtelecom a fost controlat de partidele care s-au perindat la guvernare fără a beneficia de o independență managerială. Din anul 2009 și până în vara anului 2019 întreprinderea a fost condusă de șefi afiliați Partidului Democrat care gestiona fluxurile financiare de le Moldtelecom. În anul 2019 s-a constat că operatorul de telefonie a achitat unei companii elvețiene aproximativ 5,7 mil. de euro pentru servicii existente doar pe hârtie.
În era tehnologiilor, Moldtelecom a încercat să fie în pas cu timpul. În anul 2001 în premieră a oferit internet prin cablu, iar în anul 2007 a devenit al treilea operator de telefonie mobilă din țară .
Cu o cotă de 9% din piață este cu mult în urma celorlalți doi operatori, Orange și Moldcell, în schimb îi revine 60% din accesul internetului în bandă largă și practic monopolist în livrarea serviciilor de telefonie fixă.
Experții susțin că privatizarea companiei a fost ratată în perioada de glorie a telefoniei fixe, la începutul anilor 2000. Acum când telefonia fixă și-a pierdut din actualitate, Moldtelecom se devalorizează de la o zi la alta. Soluția ar fi accentul pe noile tehnologii și servicii și o autonomie economică.