Lidera extremei drepte din Franța, Marine Le Pen și formațiunea sa, Adunarea Națională (RN), sunt acuzați de procurori că și-au angajat și plătit în mod ilegal oamenii din partid cu banii Parlamentului European. Politiciana și aliații săi se declară nevinovați și acuză un „atac” asupra democrației.
Procurorii din Paris au cerut o pedeapsă sub forma unei amenzi de 300 de mii de euro și 5 ani de închisoare cu executare, inclusiv pe durata unui eventual apel, ceea ce ar putea afecta serios șansele lui Le Pen de a candida la prezidențialele din 2027, unde este văzută drept favorită, scrie Reuters.
Procesul va avea loc până la 27 noiembrie, după care judecătorii se vor retrage în deliberări și vor anunța o sentință, cel mai probabil la începutul anului viitor.
Judecarea cauzei are loc la aproape un deceniu de la demararea investigațiilor inițiale, în care este vizată Le Pen alături de alți 24 de membri ai partidului său, printre care foști deputați și asistenți parlamentari – toți acuzați că au utilizat banii Parlamentului European pentru persoane fără legătură reală cu UE din propriul partid, care la acea vreme de Frontul Național.
Presupusa schemă de joburi false a avut loc între 2004 și 2016. Membri de partid erau angajați oficial ca asistenți parlamentari în Parlamentul European, dar în realitate aceștia activau exclusiv pentru partid.
În prezent, Marine Le Pen și partidul său RN, pe care l-a condus între 2011 și 2021, la fel ca alte formațiuni de extremă dreapta de pe continentul european, se află într-o perioadă în care au înregistrat o serie de victorii în alegerile din acest an, în special europarlamentarele și anticipatele din Franța.
În ședința de judecată, procurorul Nicolas Barret a cerut judecătorilor să emită o sentință de 5 ani de închisoare pentru Le Pen, însă cu posibilitatea eliberării condiționate înainte de termen. Lidera extremei drepte a acuzat, în pledoaria sa în fața instanței, că procurorii vor să priveze cetățenii francezi de dreptul de „a vota pentru cine vor ei”.
Le Pen, care se așteaptă la o sentință de condamnare, a pledat nevinovată și a spus că nu are nici cel mai mic sentiment că ar fi comis vreo ilegalitate, scrie presa franceză.
Întrebată luna trecută despre cum mai exact și-a selectat presupușii asistenți parlamentari și care erau sarcinile acestora, Le Pen a dat răspunsuri generale, ori a zis că nu-și amintește.
Dacă va fi găsită vinovată și condamnată, Le Pen va putea contesta sentința, care ar putea include și o interdicție de a ocupa anumite funcții publice și elective pentru o anumită perioadă. Un caz similar care a avut loc la începutul anului, a vizat un politician francez dintr-un partid centrist s-a soldat cu amenzi și pedeapsă cu închisoarea, fără executare însă.
Parlamentul European a spus că a pierdut trei milioane de euro prin această schemă. RN a întors un milion de euro, dar a insistat că gestul nu echivalează cu o recunoaștere a vinovăției.