Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » Procesul oligarhului Plahotniuc, blocat în instanță timp de 13 luni
    POLITICĂ

    Procesul oligarhului Plahotniuc, blocat în instanță timp de 13 luni

    27 octombrie 2023Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Acum mai bine de un an, procurorii au finalizat urmărirea penală în primul dosar al oligarhului Vladimir Plahotniuc, în care este învinuit de escrocherie în cazul „furtului miliardului”. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor abia peste opt luni și de alte cinci bate pasul pe loc în instanță.

    Potrivit procurorilor, în perioada 2013-2015, Plahotniuc ar fi beneficiat de 39,2 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. El ar fi primit o parte din bani, prin companii interpuse, de la firmele din grupul Șor, care obțineau credite frauduloase din cele trei bănci. Încă 21 milioane de dolari el ar fi însușit prin două companii gestionate de Ilan Șor și Vladimir Andronachi.

    Banii ar fi fost utilizați pentru afacerile lui Plahotniuc și finanțarea organizației criminale pe care o conducea. De asemenea, el a cumpărat un avion Embraer Legacy 650.

    În acest dosar, pe numele lui Plahotniuc a fost emis un mandat de arest, iar procurorii încearcă să-l anunțe în căutare internațională prin intermediul Interpolului. De asemenea, procurorii au aplicat sechestru pe bunurile lui, în valoare de un miliard de lei.

    Dosarul are 100 de volume și 51 de martori ai acuzării.

    Plahotniuc pledează nevinovat, potrivit avocatului său, Lucian Rogac. Avocatul spune că „nu are împuternicire” să comunice cu presa și a refuzat de mai multe ori să divulge unde se află clientul său.

    Opt luni pentru a trimite dosarul în instanță

    Procurorii au finalizat urmărirea penală pe acest dosar pe 22 august 2022. Datorită unor modificări legislative, dosarul putea să fie examinat în judecată în lipsa inculpatului. Pentru aceasta, procurorii trebuiau să obțină permisiunea judecătorului de instrucție. Examinarea acestei cereri a durat până în noiembrie 2022, când instanța de fond a admis-o.

    Avocatul Rogac a contestat decizia, însă Curtea de Apel Chișinău i-a respins-o abia pe 29 mai 2023. În acest răstimp, avocatul a contestat la Curtea Constituțională prevederile care permiteau judecarea în absență și a cerut ca dosarul să fie strămutat la o altă curte de apel.

    Comentând tergiversarea acestui dosar, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a spus, într-un interviu la Europa Liberă, că se aștepta la „piedici în justiție, dar nu chiar la așa nivel”.

    Cinci luni la Judecătoria Buiucani

    Pe 18 iunie 2023, Procuratura Anticorupție a anunțat că a trimis dosarul în instanță. El a fost repartizat magistratei Tatiana Postolachi, care la prima ședință, din 20 iulie, a declarat abținere de la judecarea cauzei. Cererea ei a fost respinsă.

    Ședința din 31 iulie a fost amânată la solicitarea avocatului lui Plahotniuc. La ședința din 20 octombrie, Lucian Rogac a cerut recuzarea judecătoarei Tatiana Postolachi, pe motiv că nașul copilului ei este martor în dosar. Procurorul Alexandru Cernei a spus că nu vede motive ca cererea de recuzare să fie admisă.

    Pe 27 octombrie, cererea de recuzare a fost respinsă ca neîntemeiată. Astfel, după cinci luni de când dosarul a ajuns la Judecătoria Buiucani, s-a stabilit că Plahotniuc va fi judecat de completul format din Renata Popescu-Balta, Tatiana Postolachi și Denis Guzun.

    Următoarea ședință va avea loc pe 13 noiembrie.

    sursa

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleLIVE// Conferință de presă după ședința Guvernului
    Next Article Planuri mari pentru reabilitarea lacurilor și râurilor din Chișinău. Ion Ceban: Albia râului Bîc va prinde viață și se va transforma într-o zonă modernă

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Irina Vlah – întrebări pentru Ursula von der Leyen: Acțiunile PAS duc la lichidarea autonomiei găgăuze și priviți liniștită la aceasta. De ce?

    18 mai 2025

    Deputatul Alexander Suhodolski: Găgăuzia și Tatarstan consolidează parteneriatul interregional

    9 mai 2025

    Opinia lui Anatol Țăranu: Prezidențialele din România și lecția pentru Republica Moldova

    9 mai 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    AUTORITĂȚI

    Primăria Chișinău reduce numărul gheretelor și crește transparența

    19 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Directorul „Forța Fermierilor” și-a dat demisia din funcția de consilier al premierului Dorin Recean: „Nu are rost să continui acest circ”

    19 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Premierul Dorin Recean a găzduit o întrevedere de rămas bun cu ambasadorul Chinei, Yan Wenbin

    19 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    George Simion, surprins pe aeroport după ce a pierdut alegerile

    19 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Prim-ministrul Dorin Recean, la Forumul Economic de la Viena – Reuniunea Chișinău 2025: „Republica Moldova este un partener economic de încredere”

    19 mai 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.