Prioritatea numărul unu a Ministerului de Externe este aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Astfel, în toate planurile sale de activitate, inclusiv pentru anul curent, se regăsesc mai multe măsuri ce vizează apropierea către acest obiectiv, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu, în cadrul consultărilor de astăzi privind de planul de activitate al Guvernului. Alte acțiuni se referă la diplomația anticorupție, dar și cea energetică, a declarat vicepremierul, transmite Radio Chișinău.
Potrivit ministrului de Externe, Nicu Popescu, principala prioritate a instituției pe care o conduce este aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar pentru aceasta, spune el, instituția pe care o conduce intenționează, inclusiv în acest an, să implementeze măsuri ce are duce țara noastră mai aproape de acest obiectiv. O altă prioritate pe plan extern ține de consolidarea parteneriatelor strategice, a precizat Nicu Popescu.
„Tot aici este cazul să menționăm și faptul că, în acest an, pe 1 iunie, urmează să organizăm practic cel mai important eveniment diplomatic organizat vreodată pe teritoriul țării noastre – Summitul Comunității Politicii Europene, fapt care ne va permite să dezvoltăm noi prietenii și parteneriate, dar și să concretizăm mai multe din inițiativele pe care le discutăm cu state partenere”, a spus Popescu.
Un alt obiectiv ține de îmbunătățirea cadrului legal care ar simplifica interacțiunea economică cu alte țări, partenerul principal fiind în acest sens România, iar ca organizație internațională – Uniunea Europeană, acolo unde sunt direcționate 2/3 din exporturile Republicii Moldova.
Totodată, vicepremierul a precizat că printre prioritățile Ministerului de Externe sunt și diplomația energetică, cea culturală, dar și cooperarea în domeniul anticorupție:
„Diplomația anticorupție ocupă și ea un loc foarte important în activitatea serviciului diplomatic. Aici vorbim de sancționarea acelor hoți care au jefuit cetățenii Republicii Moldova și care astăzi se ascund în alte țări”, a declarat Nicu Popescu.
Director Executiv, Asociația Businessului European, Mariana Rufa, a ținut să accentueze în cadrul consultărilor că foarte mulți investitori strategici în Republica Moldova se confruntă cu probleme serioase de justiție. Astfel, aceștia sunt îngrijorați de faptul că schimbările, în special, pe domeniul justiție, se produc mai greu, sugerând că acest lucru îi face pe unii să renunțe la afaceri.
„Vreau să folosesc această platformă pentru a reitera îngrijorarea din partea comunității de afaceri vizavi de reformele care sunt propune pe domeniul de justiție. Vreau să alertez despre urgentarea programului prevetting. Din păcate, nu vedem efectele acestuia”, a menționat Rufa.
La rândul său, secretarul de stat de la Ministerul de Externe, Vladimir Cuc, a ținut să precizeze că procesul de evaluare a judecătorilor durează mai greu, deoarece experții independenți au nevoie de timp, astfel încât exercițiul să fie cât mai calitativ. Amintim că reforma justiției este una din principalele condiții impuse de Comisia Europeană, după acordarea statului de țară candidată.