Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la Bruxelles, care a avut ca scop consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și accelerarea parcursului european al țării, reafirmat de cetățeni în cadrul referendumului constituțional.
Șefa statului a avut mai multe întrevederi cu liderii instituțiilor europene și cu reprezentanții noii componențe a Comisiei Europene. Astfel, au avut discuții cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, António Costa, președintele Consiliului European și cu Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.
Maia Sandu a mai avut întrevederi cu Kaja Kallas, înaltă reprezentantă pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Roxana Mînzatu, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene cu portofoliul pentru ocuparea forței de muncă, drepturi sociale și educație, Marta Kos, comisara europeană pentru Extindere, Dan Jørgensen, comisarul european pentru Energie și Locuințe, Michael McGrath, comisarul european pentru Democraţie, Justiţie şi Statul de drept și cu Piotr Serafin, comisarul european pentru Buget, Antifraudă și Administrație Publică.
La fel, președinta a avut și o întrevedere cu lideri din diverse familii politice europene reprezentate în Parlamentul European.
În cadrul întrevederilor, șefa statului a discutat cu partenerii europeni despre contextul energetic și riscurile unei posibile crize în această iarnă, subliniind importanța sprijinului Uniunii Europene pentru stabilitatea Moldovei și a regiunii.
Oficiala, de asemenea, a convenit cu partenerii europeni finalizarea, în 2025, a negocierilor pentru aderare la Zona unică de plăți, pentru ca moldovenii să nu mai plătească taxe pentru tranzacțiile pe care le fac cu băncile din blocul comunitar și eliminarea, în totalitate, a taxelor de roaming.
Un subiect important al vizitei a fost sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea Republicii Moldova, în special pentru creșterea întreprinderilor mici și mijlocii, modernizarea infrastructurii și a localităților.
În această toamnă, Republica Moldova a obținut un plan de investiții de 1,8 miliarde de euro pentru perioada 2025-2027, care vine să stimuleze economia, să creeze locuri de muncă și să atragă investiții în infrastructură.
„Am agreat ca prima tranșă să ajungă în primele luni ale anului viitor”, a precizat președinta Maia Sandu.
Șefa statului a vorbit, de asemenea, despre rezultatele pozitive ale procesului de evaluare a judecătorilor și a subliniat importanța accelerării luptei împotriva corupției, un efort esențial pentru creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile statului și pentru apropierea de Uniunea Europeană.