Turul II al alegerilor prezidențiale poate fi declarat valabil. Până aproape de ora 11:30, la urne s-au prezentat circa 560.000 de alegători, ceea ce reprezintă 20% din numărul celor înscriși în listele electorale.
UPDATE 11:39: Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în listele electorale de bază sunt incluși peste 2,7 milioane de alegători. Codul Electoral prevede că, în al doilea tur, scrutinul e declarat valabil dacă la el participă cel puțin o cincime (1/5) din numărul de persoane înscrise în listele electorale.
Alegătorii pot veni să-și exercite dreptul la vot până la ora 21:00. Totuși, biroul electoral poate decide prelungirea termenului votării cu cel mult două ore, pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secția de votare să-și realizeze drepturile.
Pe 20 octombrie, pragul de validare a alegerilor prezidențiale, care pentru turul I este 33,3%, a fost atins puțin după ora 14:30. În total, la scrutinul de acum două săptămâni au participat 1.562.238 de alegători, ceea ce reprezintă 51,67% din alegătorii incluși pe listele electorale.
UPDATE 10:19: Până la ora 10:00, au votat 291.153 de alegători, informează președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman. Potrivit ei, au fost înregistrate mai multe încălcări.
„Până la această oră procesul de vot decurge fără incidente majore. Funcționarii asigură buna desfășurare a procesului electoral. Secțiile fiind dotate cu toată logistica necesară. Un număr semnificativ de cetățeni și-au exercitat dreptul la vot. Datele sunt actualizate constant pentru a reflecta numărul celor care au votat. Până la ora 10:00, au votat 291.153 de alegători, ceea ce constituția 10,58%. În turul I, la această oră, aveam înregistrat puțin peste 7%. Vedem astfel o prezență activă”, a declarat Caraman.
Potrivit președintei CEC, cea mai activă prezență este înregistrată la Rezina, unde rata de participare este de peste 12%. În Chișinău au votat circa 10%, iar în cele 30 de secții de votare deschide pentru alegătorii din stânga Nistrului au votat peste 5.000 de alegători.
Angelica Caraman mai menționează că în secțiile de peste hotare procesul de vot are loc în condiții normale. La ora 09:00 (ora Moldovei) și-au început activitatea secțiile din Irlanda, Marea Britanie și Portugalia. În următoarele ore se vor deschide și secțiile din SUA și Canada. La această oră, se înregistrează o prezență de peste 30.000 de alegători.
Șefa CEC, spune că până acum nu au fost înregistrate incidente majore.
„Măsurile de siguranță sunt în vigoare. Suntem într-o legătură constantă cu instituțiile care ne sprijină în asigurarea unui proces sigur. Am fost informați de unele cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Aceste cazuri sunt documentate. În context, IGP a informat CEC că până acum au fost înregistrate 11 incidente de încălcări a procesului electoral, precum fotografierea buletinului de vot, agitație electorală, afișaj electoral, încălcarea dreptului de vot etc.”, a declarat Caraman.