Partidul Comunist din Vietnam a acceptat miercuri demisia preşedintelui Vo Van Thuong, a anunţat guvernul într-un comunicat, citând „deficienţe”, un semn de tulburări politice care ar putea afecta încrederea investitorilor străini în ţară.
Guvernul a declarat în comunicat că Thuong a încălcat regulile partidului, adăugând că respectivele „deficienţe au avut un impact negativ asupra opiniei publice, afectând reputaţia partidului, a statului şi a sa personal”, transmite Agerpres.
Comitetul Central al Partidului, cel mai înalt organism decizional în Vietnamul condus de partidul comunist, a aprobat demisia lui Thuong la aproximativ un an după alegerea sa.
Preşedintele deţine un rol în mare măsură ceremonial, dar este una dintre primele patru poziţii politice în ţara din Asia de Sud-Est.
Reuniunea comitetului precede o sesiune extraordinară a parlamentului vietnamez programată joi, când deputaţii sunt aşteptaţi să confirme deciziile partidului.
Schimbările majore de conducere în ţara cu partid unic au fost recent legate de campania amplă anti-mită, „Furnal Aprins”, care are ca scop eliminarea corupţiei, dar este de asemenea suspectată de critici de a fi un instrument pentru lupte politice interne.
Thuong, în vârstă de 53 de ani, a demisionat la câteva zile după ce poliţia vietnameză a anunţat arestarea pentru presupusă corupţie în urmă cu un deceniu a unui fost şef al provinciei Quang Ngai din centrul Vietnamului, care a activat în timp ce Thuong era şef de partid acolo.
Thuong era considerat de mulţi ca fiind apropiat de secretarul general Nguyen Phu Trong, cea mai puternică figură din Vietnam şi principalul arhitect al campaniei anticorupţie.
Anul trecut, când fostul preşedinte Nguyen Xuan Phuc a demisionat după ce partidul l-a învinuit de „încălcări şi fapte greşite” comise de oficiali sub controlul său, parlamentarilor le-a luat o lună şi jumătate să-l numească pe Thuong drept succesor.
Actuala criză politică poate fi rezolvată prin alegerea rapidă a unui nou preşedinte, dar există riscuri ca remanierile repetate ale liderilor de top să afecteze sentimentul de afaceri într-o ţară foarte dependentă de investiţiile străine.
Bursa din oraşul Ho Şi Min, principala bursă a ţării, a scăzut luni cu aproape 3% în primele ore de tranzacţionare, după ce au început să circule ştiri despre demisia iminentă a preşedintelui.
Vânzările nete ale investitorilor străini în primele două zile ale săptămânii s-au ridicat la aproximativ 80 de milioane de dolari, potrivit Mirae Asset Securities, un broker.
„Înlăturarea (lui Thuong) ar putea duce la încetinirea în continuare a deciziilor politice şi administrative, în contextul în care oficialii sunt mai îngrijoraţi de amploarea campaniei anticorupţie”, a declarat un consilier cu sediul în Vietnam pentru corporaţii străine, notând totuşi că poziţia Vietnamului asupra politicilor-cheie nu se va schimba.