Președinta Maia Sandu a participat la deschiderea Forumului European de la Alpbach, cu genericul „Noua Europă”, împreună cu Cancelarul Federal al Austriei, Karl Nehammer. În discursul său, Maia Sandu a punctat că subiectul dezinformării a fost tratat în mod superficial de către Uniunea Europeană, iar Republica Moldova a devenit „un teren de testare a instrumentelor dezinformării”.
În discursul său ea a subliniat patru subiecte pe care le consideră determinante pentru Europa de mâine: combaterea dezinformării; consolidarea securității energetice și accelerarea tranziției la energia verde; lupta comună împotriva corupției și extinderea proiectului de pace al Uniunii Europene pentru țările candidate.
„Este proiectul care poate asigura pacea și stabilitatea în Europa și poate aduce prosperitate tuturor”, a punctat Maia Sandu.
Ea a declarat că UE a tratat prea mult timp subiectul dezinformării superficial, iar instrumentele au fost ineficiente. Maia Sandu a spus că Republica Moldova a devenit un teren de testare a instrumentelor dezinformării.
„Este nevoie de noi norme internaționale, în special pentru rețelele sociale”, a spus ea.
Președinta R. Moldova a declarat că Europa trebuie să-și consolideze securitatea energetică.
„UE nu a investit suficient în securitatea energetică. Pentru a-și consolida reziliența, UE trebuie să reducă fragmentarea piețelor, să diversifice livrările și să accelereze tranziția la energia verde”, a spus Maia Sandu care a atenționat că, în Republica Moldova, criza energetică riscă să destabilizeze situația politică.
Maia Sandu a vorbit și despre problema corupției, atenționând că aceasta nu cunoaște hotare.
„Europa trebuie să plaseze subiectul combaterii corupției într-un mod mai serios în agenda sa. Avem nevoie de un mecanism internațional de cooperare clar în acest domeniu. Putem crea o platformă internațională pentru schimb de informație între autorități”, a precizat Maia Sandu.
Președintele Repubblicii Moldova a mai declarat că UE trebuie să ofere perspectivă clară statelor candidate.
„Republica Moldova este o țară europeană, cu istorie europeană, limbă, cultură și sistem politic europene”, a subliniat Maia Sandu, care a mulțumit Consiliul UE pentru votul de încredere acordat în iunie.