În sfârșit visul Maiei Sandu s-a împlinit, căci dânsa a obținut puterea absolută în Republica Moldova. Are la dispoziție Președinția, Parlamentul, Guvernul… etc… Tot ce trebuie pentru a îndeplini promisiunile făcute în campania electorală.
S-ar părea că e simplu: îți pui mocasinii, îmbraci pantalonii verzui de culoarea curechiului copt pe jumătate ca să fii cool, urci în porsche-ul cumpărat din salariul de ong-ist și la treabă.
N-a fost să fie. Maia Sandu a binecuvântat noua majoritate parlamentară cu un exercițiu de imagine executat scurt, eficient și fără mult efort pentru că a sta la rând pentru a trece frontiera spre Vârful Moldoveanu nu e chiar ca și cum ar fi să dai cu sapala prășit un hectar sau două.
Prin urmare, noul guvern condus de N. Gavriliță a fost învestit cu determinarea specifică bolșevică în care domină aplombul revoluționar și este ignorat în totalitate interesul pentru chestiuni de substanță.
Ne amenință Gazprom-ul cu creșterea prețurilor la gaz pentru perioada de iarnă? Mai e până atunci… La carburanți prețul se duce în sus aproape în fiecare zi cu câte un bănuț sau doi? Chiar să fiți atât de zgârciți încât să vă pară rău de un bănuț sau doi? Ignorăm… Fermierii își aruncă rezultatele muncii la gunoi, de exemplu castraveții, pentru că nu au acces la piața de desfacere? Că la toamnă așa vor proceda și cei care au livezi? E problema lor. Cine i-a pus?… Noi luptăm cu vechea orânduire și nu avem timp de treburi mărunte…
Cam aceasta ar fi starea de spirit a noilor deținători de fotolii.Pentru dânșii există doar lupta de clasă cu ”boierii”, iar restul sunt lucruri secundare. Revoluția va învinge și pe cale de consecință vor veni ”vremurile bune”.
Și dacă toată această situație ar înseamna doar o exaltare cauzată de câștigarea alegerilor și palparea imediată a puterii, n-ar fi o problemă atât de mare. Cu adevărat grav este că favoriții Maiei Sandu raționează în aceleași categorii de la care li se trage șistarea euforică.
Astfel, fiind întrebată de unde va lua bani pentru salarii mari și pensii minime de două mii de lei promise cu ocazia prezentării programului de guvernare, N. Gavriliță a răspuns că aceștia vor fi luați de la cei care au furat.
Din punctul de vedere al logicii revoluționare, sună mobilizator și promițător. Din punctul de vedere al economistului cu cap pe umeri afirmația sună a discurs de aventurier banal.
Cine sunt hoții de la care vei lua banii? Câți bani vei reuși să scuturi de la ”boierii” la care te referi? Apropo, cine sunt hoții? Filat, de exemplu, de ce a fost evitat în lista hoților enunțată de Maia Sandu? Dânsul a fost eliberat înainte de termen, dar condamnarea a rămas în vigoare și Filat este până la sfârșitul zilelor sale un infractor.
Un economist cu carte și cu simțul elementar al responsabilității va susține că o creștere de salarii și o creștere a pensiilor minime sunt posibile doar în baza unor evaluări care demonstrează și o creștere a economiei reflectată în creșterea veniturilor la bugetul de stat.
A pune la baza creșterii salariilor și a pensiilor venituri presupuse din scuturarea ipotetică a hoților nu înseamnă altceva decât minciună sau ignoranță soră cu impostura. Nu cred că va dura mult până vom avea ocazia să verificăm această constatare.
Autor: Vitali Catană