Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a salutat decizia luată de Consiliului Afacerilor Externe al UE de a adopta măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și o entitate responsabilă de acțiunile de destabilizare în Republica Moldova. Într-un mesaj, vicepremierul a subliniat importanța acestui demers în contextul securității și stabilității naționale.
„Acest pas important contribuie la consolidarea rezilienței și la combaterea influenței maligne în Republica Moldova”, se menționează în mesaj.
Și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a subliniat sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru suveranitatea și integritatea țării noastre.
„Republica Moldova se confruntă cu încercări directe masive din partea Rusiei de a destabiliza țara, precum și cu provocări generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este o amenințare directă la adresa unei țări suverane, la adresa vieții sale democratice, la calea ei către Uniunea Europeană. UE va continua să ofere tot sprijinul aspirațiilor legitime ale poporului moldovenesc. Listările de astăzi sunt încă o contribuție la rezistența Moldovei”, a concluzionat Josep Borell.
Aminim că cinci persoane care încearcă destabilizarea Republicii Moldova, au fost incluse într-un nou pachet de sancțiuni al Uniunii Europene, despre care a anunțat astăzi șefa diplomației de la București, Luminița Odobescu, la reuniunea lunară a Consiliului Afaceri Externe care se desfășoară la Luxemburg.
Cei vizați sunt bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, șeful-adjunct al departamentului relații externe de la Comrat, Iuri Cuznețov, fondatoarea și directoarea organizației Evrazia, Nelli Parutenco, președintele -adjunct al Comitetului Executiv al Găgăuziei, membru al Adunării Populare Ilia Uzun și adjunctul bașcanei și consilierul de presă, Mihail Vlah.
Cât despre organizația din această listă de sancțiuni, este vorba despre „Evrazia” – organizație necomercială autonomă pentru promovarea cooperării internaționale. Sancțiunile sunt aplicate pentru activitate de propagandă, dar și pentru rolul jucat în canalizarea dinspre Șor și o bancă rusească a banilor destinați unor persoane din autonomia găgăuză.
Cei vizați de sancțiuni sunt supuși înghețării activelor și interdicției de a primi fonduri sau resurse economice, fie directe, fie indirecte. În plus, persoanele sancționate li se interzice călătoria în Uniunea Europeană.
Măsurile restrictive din acest pachet de sancțiuni se aplică asupra 16 persoane și două entități. Primul a fost inclus oligarhul fugar Șor pe 30 mai, anul trecut, el este sancționat și de guvernele american, britanic și canadian.
Ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva a cinci persoane și o entitate care au participat la acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova.