Șeful diplomației poloneze a estimat luni că Rusia este cea care ar trebui „forțată” să se angajeze în negocieri de pace și nu Ucraina, în condițiile în care Europa este îngrijorată de posibile presiuni din partea viitoarei administrații americane pentru un acord în detrimentul Kievului.
Polonia, care sprijină ferm Ucraina vecină după declanșarea invaziei ruse în februarie 2022 și servește drept placă turnantă logistică crucială pentru ajutorul militar occidental, preia președinția prin rotație a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2025.
„În contextul venirii la putere a unei noi administrații americane, Europa trebuie să se mobilizeze mai mult”, a declarat în fața presei, la Bruxelles, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski.
Potrivit lui, Washingtonul și UE ar trebui, împreună, să ajute Ucraina „să obțină o mai bună poziție pentru eventuale viitoare negocieri, în care agresorul este cel care ar trebui să fie îndemnat și forțat, nu victima”.
Sikorski a făcut aceste declarații cu două zile înainte de o reuniune informală la Bruxelles la care ar urma să participe inclusiv secretarul general al NATO, Mark Rutte, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit unui responsabil al NATO.
Președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul federal german, Olaf Scholz, prim-ministrul polonez, Donald Tusk, și premierul britanic, Keir Starmer, ar urma de asemenea să participe la această reuniune, potrivit unor surse diplomatice.
Antonio Costa, președintele Consiliului European care regrupează șefii de stat sau de guvern ai tuturor țărilor UE, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar urma de asemenea să li se alăture.
Europenii și președintele ucrainean sunt îngrijorați de posibilitatea suspendării ajutorului militar american pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei. Donald Trump a declarat de mai multe ori că el intenționează să readucă pacea în Ucraina, promițând să reușească aceasta „în 24 de ore”, însă nu a precizat niciodată cum anume.