Ucraina nu va putea adera la Uniunea Europeană până când problema masacrului de la Volînia, comis de naționaliștii ucraineni în Al Doilea Război Mondial, nu va fi rezolvată între Varșovia și Kiev, a declarat vicepremierul polonez, Wladislaw Kosiniak-Kamysz, relatează agenția EFE.
Vicepremierul, care este de asemenea ministru al Apărării în guvernul premierului Donald Tusk, a subliniat la postul PolSat că „nu vor exista frontiere deschise și nici schimburi comerciale la nivelul actual (cu Ucraina) dacă nu este soluționată chestiunea Volîniei”.
„Dați-mi voie să o spun clar: Ucraina nu se va alătura UE dacă nu este soluționată chestiunea Volîniei”, a insistat el, fără a preciza cum. Deși Polonia „dorește ca Ucraina să se dezvolte, nu poate lăsa netratată o rană care nu s-a cicatrizat”, a mai spus Kosiniak-Kamysz, care a calificat masacrul de la Volînia drept „genocid”.
„Masacrul de la Volînia”, cum este cunoscut în Polonia, se referă la execuția a aproximativ 120.000 de civili polonezi între anii 1943 și 1945 în regiunea istorică Galiția (în prezent parte a Ucrainei) de către naționaliștii ucraineni conduși de Stepan Bandera, considerat erou național în Ucraina și criminal de război în Polonia. Cele două țări au interpretări diferite asupra acestui episod istoric ce încă le afectează relațiile bilaterale, în ciuda alianței lor actuale în războiul cu Rusia în care Varșovia s-a evidențiat ca un susținător militar ferm al Kievului.
Recent, pe data de 11 iulie, declarată în Polonia zi națională în memoria victimelor de la Volînia, a fost inaugurat în localitatea Domostawa din sudul Poloniei un monument ce ilustrează copii polonezi trași în țeapă de un trident, simbol național al Ucrainei, alături de numele localităților unde a fost comis masacrul. În aceeași zi, președintele polonez, Andrzej Duda, a dispus proiectarea numelui Volînia pe fațada palatului său prezidențial și a dat publicității un mesaj în care afirmă că „viitorul trebuie construit pe adevăr”. „Polonezii vor cere mereu o comemorare demnă (…) și să fie realizate exhumările necesare”, se arată în același mesaj.
Guvernele de la Kiev și Varșovia au ajuns în 2022 la un acord ce permitea Poloniei să reia exhumările din gropile comune din vestul Ucrainei, dar inițiativa nu a mai fost implementată în contextul războiului declanșat de Rusia.