Platforma DA solicită ca ambasadorul Federației Ruse să fie chemat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a prezenta explicații privind scopul și caracterul aplicațiilor militare desfășurate în regiunea transnistreană, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă, Platforma DA propune intensificarea și înăsprirea controlului hotarului estic la punctele vamale comune, în conformitate cu rigorile legale ale Republicii Moldova și Ucrainei, precum și măsuri profilactice ce țin de un control mai riguros la Aeroportul Chișinău, pentru a preveni eventualele tentative de suplinire ale trupelor din Transnistria de către Federația Rusă.
„Este adevărat că regimul separatist de la Tiraspol nu-și cere permisiunea de la autoritățile de la Chișinău să organizeze aplicații militare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse ale Federației Ruse, ceea ce face practic ineficientă activitatea Comisiei Unificate de Control. Dar la fel de adevărat este și faptul că nu ne simțim mai protejați, ignorând fenomenul și neluând nicio atitudine în raport cu pericolul care ne poate schimba dramatic viața”, a declarat ex-deputatul al Platformei DA, Chiril Moțpan, citat în comunicatul de presă.
Potrivit formațiunii, „regiunea separatistă supraviețuiește pentru că autoritățile de la Chișinău au făcut Tiraspolului mai multe „cadouri”, cum ar fi contractul exclusiv de furnizare a energiei electrice de la Kuciurgan”.
Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, are planificată pentru astăzi o întrevedere cu negociatorul din partea Tiraspolului, Vitali Ignatiev, în contextul exercițiilor militare cu participarea grupului operativ al trupelor rusești care au loc în regiunea transnistreană. Informația a fost comunicată de premierul Natalia Gavrilița, miercuri, într-o conferință de presă. „Evident că suntem îngrijorați de situația în regiune. În același timp, chemăm din nou la maturitate, înțelegere și înțelepciune și pledăm pentru pace și stabilitate în regiunea noastră”, a declarat premierul. Cât privește situația tensionată de la granița ruso-ucraineană, Natalia Gavrilița speră că toate părțile se vor comporta așa încât să avem o regiune stabilă și liniștită.