Reținerea fondatorului Telegram, Pavel Durov, l-a forțat să stabilească contacte cu serviciile de securitate franceze și să le ofere informații care ar putea ajuta la identificarea utilizatorilor Telegram, relatează Libération.
Potrivit publicației, până de curând, Durov au ignorat solicitările din partea agențiilor de aplicare a legii, dar acum Telegram a început o „cooperare fără precedent” și răspunde solicitărilor.
Platforma a răspuns solicitărilor din partea Oficiului pentru Minori (Ofmin) al poliției naționale și al jandarmeriei în mai multe cercetări penale, furnizând date care ar putea ajuta la identificarea suspecților. În special, vorbim despre infracțiuni împotriva copiilor.
„Ușa se deschide într-adevăr”, a confirmat pentru Libération Joanna Brousse, șefa departamentului de criminalitate cibernetică din cadrul parchetului din Paris. Ziarul notează că tuturor forțelor de serviciilor de securitate franceze li s-a recomandat să reia investigațiile care au fost suspendate din cauza incapacității de a obține informații de la Telegram.
Durov a fost reținut pe 24 august pe aeroportul Le Bourget, când a coborât din avionul său privat. El a fost acuzat că nu a moderat în mod deliberat conținutul ilegal din messenger. Fondatorul Telegram a fost „șocat de arestare”, deoarece susține că Telegram avea un canal de comunicare cu contrainformații franceze, a scris anterior Libération.
Multimiliardarul născut în Rusia a spus că investigaţia asupra aplicaţiei a fost surprinzătoare, deoarece autorităţile franceze au avut acces la o „linie fierbinte” la a cărei creare el a ajutat şi ar fi putut contacta oricând reprezentantul Telegram pentru UE. „Dacă o ţară este nemulţumită de un serviciu de internet, practica stabilită este de a începe o acţiune legală împotriva serviciului în sine”, a scris el.
„Folosirea legilor din era pre-smartphone-ului pentru a acuza un CEO de infracţiuni comise de terţi pe platforma pe care o administrează este o abordare greşită”, consideră Durov. Telegram, a spus el, nu a fost perfect, dar a negat orice abuz asociat cu aplicaţia. „Dar afirmaţiile din unele mass-media că Telegram este un fel de paradis anarhic sunt absolut neadevărate”, a scris Durov, care a adăugat: „În fiecare zi eliminăm milioane de postări şi canale dăunătoare”.
Durov, acum cetăţean francez, a fost reţinut la sfârşitul lunii trecute în Franţa, pe fondul unei investigaţii privind infracţiunile legate de imaginile de abuz sexual asupra copiilor, traficul de droguri şi tranzacţiile frauduloase asociate cu aplicaţia. El a fost acuzat de justiţia franceză pentru că ar fi permis activităţi criminale în aplicaţia de mesagerie, dar a evitat să fie ţinut în închisoare înainte de judecarea cazului său, achitând o cauţiune de 5 milioane de euro. A fost eliberat cu condiţia să se prezinte la o secţie de poliţie de două ori pe săptămână şi să rămână în Franţa.
Telegram şi-a schimbat radical poziţia în ceea ce priveşte moderarea conţinutului, după arestarea fondatorului Pavel Durov. Telegram şi-a modificat regulile de utilizare, eliminând o referire care susţinea că discuţiile private din cadrul platformei sunt scutite de orice formă de moderare. Mai mult, aplicaţia include acum un instrument prin care utilizatorii pot raporta conţinutul considerat ilegal, pentru ca acesta să fie verificat de moderatorii companiei.