Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » Parlamentul a adoptat noi reguli pentru platformele video online și media digitală
    ANALITICA

    Parlamentul a adoptat noi reguli pentru platformele video online și media digitală

    11 iulie 2025Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Legislația media a fost modificată prin instituirea unor obligațiuni și a unui control pe platformele online. Deputații PAS au adoptat proiectul de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale, care prevede amenzi de până la 100 de mii de lei și chiar blocări pentru „materialele video” de pe platformele online prin care se va constata că s-a dezinformat sau dacă au fost publicate conținuturi ilegale care incită la ură sau atentează la securitatea statului.   

    În cazul în care abaterile se repetă sancțiunea va fi dublă. Conform proiectului, pentru prima dată, au fost introduse mai multe articole și un capitol special prin care sunt instituite noi reguli și obligații pentru „frunizorii de platforme de partajare a materialelor video”.

    Astfel, instituțiile media, publicațiile online și creatorii de conținut, care produc sau distribuie programe video pe diferite platforme vor trebui să ia măsuri pentru a proteja publicul de materiale ce conțin „incitări la violență sau la ură împotriva unui grup de persoane ori a unui membru al unui grup, bazate pe bazate pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnică sau socială, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenența la o minoritate națională, averea, nașterea, dizabilitatea, vârsta sau orientarea sexuală”. De asemenea, vor trebui să fie protejați și minorii de programe ce pot afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală, în special care conțin pornografie sau violență.

    Noile norme îi obligă pe furnizorii de platforme de partajare a materialelor video să depună o declarație prealabilă la Consiliul Audiovizualului pentru serviciile pe care intenționează să le furnizeze. Documentul trebuie să conțină denumirea furnizorului, adresa sediului, declarația pe propria răspundere privind structura de proprietate a furnizorului și certificatul de înregistrare al furnizorului.

    Furnizorii vor mai avea obligația să ia măsuri corespunzătoare pentru ca materialele video generate care conțin comunicări comerciale să respecte cerințele privind protecția minorilor.

    În cazul în care un furnizor admite abateri, Consiliul Audiovizualului solicită ca, în termen de 24 de ore, de la notificarea oficială, să fie eliminat conținutul ilegal sau să blocheze accesul la acesta sau să afișeze un avertisment către utilizatori în momentul accesării acestui conținut sau să dezactiveze contul utilizatorului pe o perioadă de la o lună până la trei luni.

    Pentru prima dată, prin noi prevederi, autoritățile centrale precizează care sunt conținuturile interzise în serviciile media audiovizuale și pe platformele de partajare a materialelor video. Astfel, sunt restricționate programele ce pun în pericol securitatea națională, incită la răsturnarea violentă a ordinii constituționale a statului, îndeamnă la agresiune militară sau la un conflict armat, care incită la ură sau violență sau care răspândesc mesaje care pot fi calificate drept discriminare, intoleranță, ură sau violență pe bază de „rasă, culoarea pielii, origine națională sau etnică, sex, gen, orientare sexuală, identitate de gen, apartenență la un grup marginalizat, limbă, naționalitate, ordine socială, educație, religie sau convingeri religioase, convingeri politice, alte convingeri, dizabilitate, vârstă, situație familială sau maritală, stare materială, stare de sănătate, trăsături personale, statut social sau orice alte criterii.” 

    De asemenea, în spațiul audiovizual național este interzisă difuzarea programelor audiovizuale care vor fi calificate de Consiliul Audiovizualului drept dezinformare, care pot afecta securitatea publică sau securitatea și apărarea națională, care conțin mesaje cu intenția de a instiga la comiterea infracțiunilor de terorism.

    Pentru nerespectarea tuturor acestor noi norme, amenda maximă este de 100 de mii de lei, iar în cazul în care abaterea se repetă – sancțiunea va ajunge la 200 de mii de lei.

    De asemenea, vor fi interzise mesajele ce instigă la „infracțiuni de terorism” ce pot „aduce atingere unei țări sau a unei organizații internaționale”. Printre acestea numărându-se acțiunile ce au drept scop intimidarea gravă o populație, constrângerea nelegitimă a unui guvern sau o organizație internațională să îndeplinească sau să se abțină de la a îndeplini oricare act sau destabilizarea și distrugerea structurilor politice, constituționale, economice sau sociale fundamentale ale unei țări sau ale unei organizații internaționale.

    Totodată, noul Cod al serviciilor media audiovizuale prevede că, în cazuri urgente legate de asigurarea securității naționale, Consiliul Audiovizualului, în termen de șapte zile lucrătoare de la primirea informațiilor ce indică existența circumstanțelor relevante, va putea restricționa retransmisia unui furnizor de servicii media străin, provenind dintr-un stat membru al Uniunii Europene pentru o perioadă de până la șase luni.

    Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleDanemarca oferă R. Moldova șapte milioane de euro pentru apărare
    Next Article Instanța din Chișinău a anulat 28 de amenzi pentru „corupție electorală”

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Mureșan avertizează asupra încercărilor Rusiei de a influența alegerile parlamentare din Moldova

    27 mai 2025

    Blocul Politic „Victorie” aduce Flacăra Eternă de la Moscova la Chișinău pentru comemorarea a 80 de ani de la Marea Victorie

    8 mai 2025

    Lisnevschi: „Orbán, Simion și Nawrocki modelează viitorul Europei; Moldova stă pe loc”

    7 mai 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    AUTORITĂȚI

    Instanța din Chișinău a anulat 28 de amenzi pentru „corupție electorală”

    11 iulie 2025

    …

    ANALITICA

    Parlamentul a adoptat noi reguli pentru platformele video online și media digitală

    11 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Danemarca oferă R. Moldova șapte milioane de euro pentru apărare

    11 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Ion Ceban: „Nu am primit nicio explicație oficială”

    11 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Procurorii cer 13 ani de închisoare pentru Marina Tauber

    11 iulie 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.