Polițiștii de frontieră nu sunt suficient de pregătiți nici psihologic nici tehnic să mânuiască armele din dotare.
De această părere este Valeriu Ostalep, expert în securitate, care este de părerea, că, dacă cineva ar face o investigație cât de des au loc instruirile pentru angajații IGPF, ar rămâne surprins de rezultatele obșinute, transmite Politics.MD cu referire la Tv6.md.
VALERIU OSTALEP, expert în securitate: „Dacă cineva o să facă o anchetă, Doamne ferește, acel băiat care a decedat și mulți din profesioniștii de astăzi din Poliția de Frontieră, de câte ori au împușcat în ultimul an? În toate aceste zile, în spațiul public, nu am auzit niciodată să se ridice întrebarea: „Care este pregătirea psihologică și pregătirea profesionistă de mânuire a armei de foc a oamenilor de pe Aeroport? ” De exemplu de câte ori în ultimele șase luni ei au participat la trageri și unde? Dacă cineva o să se apuce de așa o anchetă, o să afle o catastrofă. Majoritatea din ei nu știu să mânuiască o armă, dar o au tot timpul la șold și o mai scapă pe jos. Cine răspunde de asta? Dar așa om există, și sunt sigur că primește și salariu”.
Ostalep spune că agenții SIS, care sunt prezenți pe Aeroport la sigur ar fi observat cum se comportă angajații cu armele din dotare, iar aceste detalii trebuiau semnalizate conducerii țării.
VALERIU OSTALEP, expert în securitate: „SIS-ul era obligat zilnic să semnalizeze conducerea politică a țării că angajații nu sunt pregătiți moral, nu-s pregătiți psihologic, arma o poartă deschis, cu încălcarea normelor. E o problemă pentru cei care sunt în jurul său. Mai ales că lumea a evoluat de mult, nu e numaidecât să vezi un polițist înarmat. Mai ales că în societatea R. Moldova, situația are o consecință inversă”.
Conducerea IGPF nu a comentat aceste declarații.
După crima comisă pe Aeroport, în urma căreia au decedat doi angajați, ar fi fost întreprinse măsuri suplimentare de securitate. Pasagerii au observat că angajații poartă veste antiglonț, totodată, ar fi fost mărit numărul de personal.
Amintim că tragedia s-a produs în data de 30 iunie, pe Aeroportul Internațional Chișinău. Un cetățean al Tadjikistanului, care a primit refuz de intrare în R. Moldova ar fi luat arma polițistului de frontieră și l-a împușcat mortal, atât pe el, cât și pe agentul de pază, care ar fi încercat să-l neutralizeze. Individul a fost reținut de mascații de la Fulger, suferind 10 plăgi de armă, iar în seara de 03 iulie a decedat pe patul de spital.
Procuratura a anunțat că dosarul penal pe numele cetățeanului din Tadjikistan va fi clasat, întrucât principalul suspect a decedat, însă continuă urmărirea penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii crimei. De asemenea, continuă cercetările și în procesul penal de verificare a corectitudinii acțiunilor persoanelor responsabile de securitatea Aeroportului.