Unii parlamentari și analiști politici consideră că ședința Consiliului Suprem de Securitate, din 28 mai, la care a fost discutată problema finanțării ilegale a campaniilor electorale, a fost convocată prea târziu.
Analistul politic Ian Lisnevschi spune că subiectul finanțării partidelor politice crește în timpul campaniilor electorale, iar în ultimii ani au existat mai multe bănuieli rezonabile despre abuzuri în acest sens, care nu au fost investigate de autorități. Cu toate acestea, expertul afirmă că decizia Maiei Sandu de a convoca ședința CSS este o imixtiune în procesul electoral.
„Această problemă există de peste 30 de ani, iar întrebarea a fost ridicată de multe ori. Însă problema este mult mai profundă. În campanie electorală astfel de lucruri nu se discută, nu se schimbă regulile de joc în timpul jocului. Asta trebuia să se facă încă în anii 2010-2013. Fiecare echipă de la guvernare era obligată să facă regulă în partidele politice și finațare. La moment, nu văd cum această ședință va schimba ceva. Deja există unele reguli, unele colaborări între instituțiile de stat, iar în 20 de zile de schimbat ceva este imposibil”, a spus Ian Lisnevschi, în cadrul unei emisiuni de la TV8.
De aceeași părere este și deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, care califică ședința CSS drept tardivă.
„Simplul motiv că s-a întâmplat acum m-a deranjat, anume în campanie electorală. Această ședință trebuia să aiba loc mai devreme. Este o problemă care ne macină de ani de zile, despre aceste probleme trebuia să strigăm în fiecare zi, cu cel puțin o lună-două înainte de campanie electorală. Procurorul general a făcut o declarație în timpul ședinței, și are dreptate. Noi, fiind deja participanți în cursa electorală, nu ar fi corect să avem acces la informații despre alți concurenți electorali, aceste informații pot fi folosite în campanie”, reiterează Moțpan.
Și deputatul ProMoldova, Vladimir Cebotari, spune că ședința Consiliului Suprem de Securitate la tema finanțării campaniilor electorale are conotație politică și este o acțiune întârziată.
„Este o acțiune cu caracter politic, președintele poate și trebuie să aibă o poziție, dar trezește suspiciuni acest activism în perioada electorală, atunci când președintele ar trebui să-și tempereze rolul de politician. Cui să prezinți astăzi modificările la legislație? Unui parlament care este lipsit acum de dreptul de a aproba orice lege?”, se întreabă Cebotari.