S-ar putea să avem într-o perspectivă nu prea îndepărtată un minister al energeticii? Da, s-ar putea, asta a lăsat să se înțeleagă ieri într-o emisiune televizată Radu Marian, deputat PAS, omul care dă impresia că e responsabil, după Maia Sandu, bineînțeles, de tot ce mișcă-n țara asta, sau, cel, puțin, de ceea ce pare a fi mai important, evident de gaz și electricitate în primul rînd. Nu e absolut cert, că vom avea minister, cert însă e că nu Andrei Spînu va fi următorul ministru al energeticii.
După cum rezultă din ultimele evenimente, privarea ministerului infrastructurii, ori mai exact al ministrului infrastructurii Andrei Spînu de competențele în domeniul energetic, este un compromis făcut de Maia Sandu în lupta ei aprigă pentru răsturnarea Guvernului Gavriliță și instalarea Guvernului Recean, dorit și visat de consilierul ei german Martin Sieg. În urma afrontului suferit de doamna președinte la legendara ședință nocturnă din 24 noiembrie curent din partea rebelilor membri PAS Andrei Spînu, Radu Marian și Sergiu Litvinenco, care au amenințat cu dispariția fracțiunii majoritare a parlamentului prin fracționare, se aștepta din zi în zi replica sfîntă și sîngeroasă din vîrful piramidei.
Maia Sandu, la rândul ei, încerca să aleagă momentul potrivit pentru contraatacul fulgerător și iată că timpul a sosit. Nerăbdătoare, șefa de stat le-a trimis o telegramă rebelilor chiar din Washington, unde se află într-un tur de reconfortare psihologică și cu ceva treburi de stat. Ca urmare a înțelegrii stranii, încheiate de Andrei Spînu cu Tiraspolul, care a cedat Transnistriei tot gazul ieftin al „Gazprom”-lui, Sandu a cerut ieri în mesajul ei de pe continentul american pe marginea acestei probleme, ca Guvernul să procedeze neîntârziat la reorganizarea sectorului energetic. Întrebat de moderatorul emisiunii în cauză, dacă asta ar însemna expres demiterea ministrului infrastructurii, Radu Marian a răspuns liniștit, că, de fapt, este vorba de generarea unui nou portofoliu pe probleme energetice.
Răspunsul bine pregătit al lui Marian la dulcea răzbunare a doamnei președinte trădează faptul, că la compromis s-a ajuns, mai curînd, prin negocieri între președinte și rebeli, directe ori prin intermediari, chiar, dacă, Andrei Săpînu nu poate fi mulțumit, bineînțeles, de această concesie. În lupta pentru păstrarea acualului guvern Spînu a devenit moneda de schimb cu imaginea oarecum ciuntită și portofoliul tranșat. Dar pentru ministru acest compromis ar putea fi începutul sfîrșitului, pentru că s-a intentat deja o cauză penală pe contractul încheiat de dînsul cu “Gazprom”, iar deasupra ex-prietenului Maiei Sandu planează acuzații lansate nu de altcienva, decît de mass media aservită puterii, privind interesul personal în deal-ul cu Tiraspolul.
Autor: Valeriu Reniță