Sondajele de opinie realizate recent demonstrează o tendință constantă și certă: Maia Sandu și guvernarea exercitată de partidul patronat de ea pierd semnificativ din simpatiile alegătorilor.
Situația, din punctul meu de vedere, este cauzată nu doar de calitatea proastă și rezultatele dezastruoase ale guvernării, ci și de modul în care Maia Sandu și ”pas” s-au comportat pe scena politică în general.
Un indiciu în acest sens îl prezintă faptul că prăbușirea Maiei Sandu și a ”pas”-ului este capitalizată de către partidele de stânga, partidele de dreapta zbătându-se în partea de jos a clasamentului.
Se întâmplă astfel pentru că Maia Sandu a fost preocupată mai mult să lovească în forțele de dreapta care îi creează concurență pe același segment electoral, menajând în același timp adversarii de pe latura ideologică de stânga a câmpului politic.
Această atitudine are la bază un calcul cât se poate de elementar și urmărește menținerea unei formule politice cu trei actori: ”pas”, PSRM și Partidul Șor.
Scopul constă în materializarea scenariului în care la viitoarele alegeri ar funcționa binecunoscutul și verificatul vot util, urmând ca Maia Sandu și ”pas”, reprezentând ”oamenii buni”, să ne spună că nu avem de ales și că tot electoratul de dreapta trebuie să se alinieze pentru a învinge răul mai mare reprezentat de PSRM și Partidul Șor.
Evident, victimele unei asemenea construcții sunt constituite de o categorie largă de cetățeni și de partide care încearcă să-și asigure o reprezentare adecvată.
O ilustrare extrem de elocventă în acest sens o constituie PPDA și liderii săi, între care și Andrei Năstase. Aceștia merită o referire mai nuanțată din motive binecunoscute: din aliați loiali ai Maiei Sandu și ”pas”, dânșii s-au transformat în ținte preferate ale atacurilor din partea presei, activiștilor și simpatizanților Maiei Sandu.
Țin să evoc exemplul celor de la PPDA pentru că la un moment dat, când încă Blocul ACUM format de PPDA și ”pas” era funcțional, am avertizat și am insistat asupra faptelor ce urmau să se întâmple.
Am spus atunci că există o competiție reală între cei doi în vederea identificării liderului Blocului ACUM și cel care va ceda va avea de suferit din punct de vedere politic. Așa și s-a întâmplat.
Doar că e necesar să fie punctate niște aspecte. În timp ce PPDA și liderul acestuia Andrei Năstase reprezintă emanația unei mișcări de protest autentice, Maia Sandu și partidul dânsei sunt creația unui clan politic și mediatic care a reușit să-i impună în prim plan prin tertipuri de culise.
În al doilea rând, în timp ce toate capacitățile PPDA au fost mobilizate în campanile Maiei Sandu și au ajutat-o să devină ceea ce dânsa este astăzi, activiștii ”pas” și imperiul mediatic controlat de Maia Sandu au sabotat prin toate mijloacele pe Andrei Năstase și PPDA.
Din perspectiva binomului PPDA vs. ”pas”, e limpede că PPDA și Andrei Năstase au fost nedreptățiți și că în eventualitatea unui prezumtiv contencios al moralității politice Maia Sandu ar trebui să fie condamnată pentru trădare executată cu cinismul ei caracteristic.
În prezent, PPDA, în pofida scorului arătat de sondaje, înseamnă în continuare o miză importantă dat fiind că încă este un partid bine organizat și structurat și are lideri vizibili și cu o expertiză mai bună decât cea etalată de anturajul Maiei Sandu.
Prin urmare, pentru a-și realiza planul de-a ”răul mai mic” și ”răul mai mare”, Maia Sandu face tot ce este posibil ca să distrugă forțele ce reprezintă potențial de concurență pe dreapta politică și să mențină în joc PSRM și Partidul Șor.
Nu insist asupra faptului că ”răul mai mic” este de fapt și el la fel de mare și nociv cum este și răul celălalt. Problema este că toate datele dovedesc că socoteala Maiei Sandu este eronată și că ne putem trezi din nou cu o majoritate formată de PSRM și Partidul Șor în viitorul Parlament.
Căci este cert că Maia Sandu și guvernarea dirijată de ea se vor duce și de acum încolo în jos în topul preferințelor și nu va exista pe dreapta politică nimeni să-i ia locul.
Autor: Vitali Catană