Rușii au fost salvarea lui Vladimir Saldo. Bogatul ucrainean a fost primar al orașului Herson, situat în sudul țării, timp de trei mandate, însă la începutul lui 2022 autoritățile au deschis un dosar pe numele său pentru că a comandat o crimă.
„Am vrut să-l bag după gratii”, spune Oleksandr Prokudin, care la acea vreme era șeful poliției din Herson și care în prezent este guvernator al orașului, stând în subsolul pe care îl folosește pentru întâlniri de când rușii i-au aruncat în aer acoperișul încăperii pe care o folosește pe post de birou.
Detectivii i-au dat de urmă intermediarului despre care credeau că a trimis asasini pentru a-l lichida pe unul dintre dușmanii lui Saldo. Ulterior, acesta a dezvăluit că Saldo a fost cel care a plătit pentru asasinat, mărturisește Prokudin. „Apoi a izbucnit războiul”.
În prezent, Saldo nu mai poate răspunde pentru faptele sale în fața judecătorilor ucraineni. El este din nou un politician puternic – conducător ales de Vladimir Putin pentru teritoriul ocupat care se află peste râu de Herson. De acolo, obuze și bombe sunt lansate fără încetare asupra orașului la cârma căruia s-a aflat.
O investigație a ziarului britanic The Guardian asupra regimului lui Saldo dezvăluie cum, sub egida naționalismului rusesc, invadatorii și colaboratorii lor par să recurgă la teroare pentru a construi pe teritoriul u
O investigație a The Guardian asupra regimului lui Saldo dezvăluie cum, sub egida naționalismului rusesc, invadatorii și colaboratorii lor par să recurgă la teroare pentru a pune bazele, pe teritoriul ucrainean, unui stat de tip mafiot pe care Putin l-a construit acasă, unde acoliții se îmbogățesc și disidenții sunt pedepsiți.
Având în vedere că linia frontului pare în impas – și că occidentalii cu greutate cer Ucrainei să cedeze lui Putin teritoriile ocupate ca preț al păcii – acest regim ar putea fi cel sub care milioane de ucraineni ar putea fi condamnați să trăiască ani de zile.
Puțini sunt cei care au curajul de a vorbi despre viața în timpul „domniei” lui Saldo.
„Este ca în regimul lui Stalin”, a mărturisit Serhii Khlan, un fost consilier din Herson, care locuiește în prezent în capitala ucraineană. Acesta spune ceea ce îi transmis prietenii aflați încă pe teritoriul ocupat. „Dacă stăm cu toții și povestim și cineva spune: La naiba cu Rusia!, cineva va suna și le va spune rușilor. Este un sistem de trădători, de șușoteli”, a mai adăugat el.
O mărturie a unei persoane din interiorul orașului Herson, pe care The Guardian a obținut-o printr-un intermediar, prezintă o imagine similară a represiunii extreme. Yuri – nume fictiv – a mărturisit că regimul continuă să desfășoare „filtrarea” care a început după invazie. Acest lucru, declară Yuri, implică „percheziții, raiduri constante și verificări telefonice”.
Principalele rețele de telefonie disponibile sunt cele rusești, despre care se știe că sunt dotate cu dispozitive care permit autorităților să asculte convorbirile. Potrivit lui Yuri, nu mai au loc atât de multe arestări, însă serviciile de securitate ale ocupației fabrică uneori cazuri împotriva ucrainenilor pentru a avea pe cine să rețină.
În opinia lui Yuri, propaganda joacă un rol esențial în activitatea lui Saldo. Pe Telegram, Saldo transmite retorica liderului de la Kremlin, conform căreia scopul „operațiunii militare speciale” este de a-i elibera pe ucraineni de sub fasciști.
„Grupurile de oameni care îi întâmpină cu bucurie pe ucraineni în piața centrală din Herson au fost aranjate pentru mass-media”, se arată într-unul dintre mesajele lui Saldo, după ce forțele ucrainene au eliberat orașul Herson în urmă cu un an, forțând Rusia să se întoarcă pe malul estic al fluviului Nipru.
„Locuitorii din Herson se tem de soldații ucraineni. Reprezentanții înarmați ai regimului de la Kiev îi măcelăresc pe civilii suspectați că simpatizează cu Rusia”. Deși este adevărat că au avut loc represalii împotriva colaboratorilor din orașul Herson, rușii și complicii lor sunt cei care au ucis civili cu miile în întreaga Ucraină.
Pentru Saldo, problema, mai ales înainte ca ocupanții să-și îmbunătățească activitatea de supraveghere, era că ucrainenii de pe teritoriul său aveau încă acces la adevăr, prin intermediul conversațiilor private și al telefoanelor lor. Realitatea de la Bucea, de exemplu, unde rușii au ucis zeci de prizonieri de război și unde trupurile lor au fost aruncate în gropi comune.