Miheil Kavelașvili, fost fotbalist și politician suveranist conservator, a fost învestit duminică în funcția de președinte al Georgiei, după ce a fost ales de parlamentul de la Tbilisi. În timp ce ceremonia avea loc, mii de protestatari au format un lanț uman în capitala Tbilisi, acuzând procesul electoral de fraudă și ingerințe rusești.
Fosta președintă Salome Zurabișvili, care a susținut protestele, a declarat că rămâne „președintele legitim” al țării și a refuzat să recunoască legitimitatea noului mandat prezidențial. Totuși, Zurabișvili a anunțat că va părăsi palatul prezidențial, transmite politics.md cu referire la Adevarul.ro.
Tensiunile politice din Georgia au escaladat după alegerile parlamentare din octombrie, câștigate de partidul de guvernământ „Visul Georgian”, cu aproape 54% din voturi. Opoziția, care a obținut 38% și este sprijinită de Zurabișvili, contestă rezultatele și denunță fraude masive și influența Rusiei în procesul electoral.
Guvernul condus de partidul „Visul Georgian” a anunțat recent suspendarea procesului de aderare la Uniunea Europeană până în 2028, acuzând Bruxelles-ul de „șantaj”. Decizia vine pe fondul tensiunilor legate de o controversată lege a „agenților străini”, care a fost criticată atât intern, cât și de oficialii europeni.
Într-un context politic tot mai polarizat, Georgia rămâne marcată de temerile unei posibile escaladări a relațiilor cu Rusia, având în vedere antecedentele războiului din 2008. Situația politică instabilă și acuzațiile de ingerințe externe complică drumul țării spre modernizare și apropiere de valorile occidentale.