R. Moldova poate să adere la Uniunea Europeană separat de Ucraina, chiar dacă cele două state au obținut împreună statutul de țări candidate pentru aderare.
Declarația aparține ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care a precizat în cadrul unei emisiuni televizate că totul depinde de viteza cu care vor fi realizate reformele pentru a accede în blocul comunitar.
„Republica Moldova și Ucraina au primit împreună statutul de țări candidate pentru aderare la Uniunea Europeană, dar, așa cum s-a întâmplat și în cazul țărilor din Pachetul Balcanic, procesul ar putea începe separat. Acum totul depinde de capacitatea societății noastre și instituțiilor noastre de a sprijini reformele necesare și, evident, capacitatea noastră de administrație publică de a face față acestui volum mare de lucru. Cred că este mult mai important să ne concentrăm pe propria dinamică”, a menționat Nicu Popescu.
Solicitat de Radiomoldova, europarlamentarul Dacian Cioloș a menționat că este posibilă lansarea negocierilor de aderare a țării noastre separat de Ucraina, chiar dacă au același statut. Totodată, acesta a precizat că, din punct de vedere politic, aderarea împreună cu Ucraina ar fi o variantă mai bună.
„Din punct de vedere tehnic lucrurile pot fi separate, dar atunci când se vor da din acordarea statului de țară candidată pentru Ucraina și atât, nici pentru Moldova, nici pentru Georgia ne era în acest subiect, noi am fost printre cei care am cerut să fie inclusă și Republica Moldova, la fel, ne dorim ca ambele țări să înceapă negocierile de aderare cât mai repede posibil. Pentru Republica Moldova este important să fie pregătită, să nu existe motive tehnice pentru care să fie întârziat începerea negocierilor de aderare”, a conchis Dacian Cioloș.