Premierul Natalia Gavrilița solicită votul Parlamentului pentru instituirea stării de urgență pentru un termen de 60 de zile. Șefa executivului a precizat că „Moldovagaz” nu poate achita integral plățile către „Gazprom”, care a anunțat intenția de a sista livrările de gaze naturale, în cazul neachitării integrale a plăților până pe 20 ianuarie. În aceste condiții, Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și pentru cetățenii Republicii Moldova, transmite IPN.
Șefa executivului spune că s-a ajuns în această situație pentru că „Moldovagaz”, care are acționar majoritar același „Gazprom”, nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul. „Din păcate, „Gazprom”, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizor, amenință să lase consumatorii fără gaze”, a notat Natalia Gavrilița. În anii precedenți „Gazprom” a permis „Moldovagaz” să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă, care erau achitate în următoarele luni. Acum compania nu mai acceptă asemenea practici, chiar dacă prevederile contractuale au rămas aceleași.„Situația în care ne aflăm azi este un rezultat a relațiilor comerciale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”. Conform contractului, „Moldovagaz” urma să achite integral costul consumului pentru decembrie până la data de 20 ianuarie. Pe 14 ianuarie, această obligație a fost realizată. Suplimentar, până la data de 20 ianuarie, „Moldovagaz” trebuie să achite avansul pentru luna ianuarie în raport de 50%, aproximativ 63 de milioane de dolari. Din această sumă, „Moldovagaz” va reuși să achite 38 de milioane de dolari”, a explicat premierul.
Natalia Gavrilița precizează că s-a format această diferență, iar „Moldovagaz” nu a putut găsi limbaj comun cu „Gazprom” pentru amânarea acestor plăți și nici nu a găsit posibilități de creditare pentru a acoperi această diferență.
Potrivit proiectului, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale, în calitate de autoritate administrativă responsabilă, va emite dispoziții cu caracter obligatoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, agenților economice, instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.