Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » Musk despre Neuralink: Dispozitivul care conectează creierul uman cu computerele
    GEOPOLITICA

    Musk despre Neuralink: Dispozitivul care conectează creierul uman cu computerele

    2 februarie 2024Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Un implant cu 64 de fire, 1.024 de electrozi și o baterie fără fir. Telepatia va ajuta persoanele cu deficiențe motorii să controleze smartphone-urile și computerele doar cu puterea gândului, acesta este Neuralink, dispozitivul anunțat de Elon Musk, notează Corriere della Sera.

    Un pas în viitor. Sau, cel puțin, aceasta este avanpremiera viitorului pe care Elon Musk o oferă lumii într-o postare pe care a publicat-o pe X: pentru prima dată o persoană ar urma să primească un implant Neuralink, ambițiosul proiect fondat de miliardar în 2016.

    Primul produs al companiei se numește „Telepathy” și promite să conecteze oamenii cu mașinile, ca în cele mai bune povești science-fiction.

    Un implant compus din discuri mici și o serie de fire. Dispozitivul, care traduce semnalele creierului în acțiuni pe un computer, „vă permite să vă controlați smartphpone-ul sau computerul și, prin intermediul acestora, aproape orice alt dispozitiv doar cu gândul”, așa îl descrie Musk în anunțul făcut pe rețeaua de socializare pe care o deține (și care a fost ulterior împărtășit de contul oficial Neuralink).

    Nu se cunoaște identitatea primei persoane care va fi supusă experimentului, dar ar putea fi vorba de cineva forțat la imobilitate din cauza unei leziuni la măduva spinării.

    ”Primii utilizatori vor fi cei care și-au pierdut folosirea membrelor”, comentează miliardarul. În septembrie, a fost deschisă căutarea de voluntari: ”Persoanele cu tetraplegie din cauza unei leziuni a măduvei spinării cervicale sau a sclerozei laterale amiotrofice (ALS) pot aplica”, se arată în postarea publicată de Neuralink.

    Implantul Neuralink este alcătuit din cinci elemente: o capsulă exterioară (cea care conține implantul și este instalată în creier) care este „biocompatibilă”, o baterie care poate fi încărcată din exterior, cipurile și componentele electronice care traduc semnalele creierului și le transmit dispozitivelor și, în sfârșit, cei 1024 de electrozi distribuiți pe 64 de fire ultra-subțiri care sunt conectate la creier.

    Instrumentul este un lucru, dar operația este o altă poveste. Implantarea firelor de dimensiuni microscopice poate fi făcută doar de un robot: optică ultrasensibilă și un ac „mai subțire decât un fir de păr” pentru a „țese” circuitele în creier.

    Implantul este apoi conectat la o interfață între om și mașină care permite pacientului-utilizator să efectueze acțiuni pe un ecran prin gândire.

    Înainte de 2022, compania nici măcar nu ar fi trimis o cerere de aprobare pentru testare. Iar prima încercare a eșuat și ea: cererea inițială fusese de asemenea respinsă din cauza îngrijorărilor legate de siguranța plantei. Printre îndoielile care au motivat respingerea se numărau posibilitatea ca implantul să nu poată fi îndepărtat de la pacient fără leziuni permanente ale creierului și siguranța bateriilor cu litiu folosite pentru funcționarea dispozitivului.

    Probleme care au fost în cele din urmă rezolvate, având în vedere că agenția americană a dat undă verde Neuralink în luna mai a anului trecut. Iar din septembrie, căutarea de voluntari: „Studiul Prime va evalua siguranța implantului nostru și a robotului chirurgical. De asemenea, va studia funcționalitatea interfeței noastre creier-computer”, se putea citi în anunțul din toamna anului trecut.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleDeputații PAS acuzați că au pregătit în avans haosul la ședința CMC
    Next Article Suspect principal în cazul de viol: Tatăl vitreg al copilei de 11 ani arestat în Moldova

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    George Simion își recunoaște înfrângerea: Vom continua lupta noastră

    19 mai 2025

    Donald Trump a indicat când va avea loc întâlnirea decisivă cu Vladimir Putin, după ce ambii au lipsit de la negocierile din Istanbul

    16 mai 2025

    Peskov: Delegația rusă de la Istanbul este în contact permanent cu Putin

    16 mai 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    AUTORITĂȚI

    Blocul „Victorie” câștigă în instanță: Poliția acuzată de „infracțiune electorală inventată”

    19 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    „Suntem mutilați”: Lidera „Moldova Mare” cere accesul la Marea Neagră prin Bugeac

    19 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Maia Sandu, în vizită oficială în Muntenegru pentru discuții privind aderarea la Uniunea Europeană

    19 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Primăria Chișinău reduce numărul gheretelor și crește transparența

    19 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Directorul „Forța Fermierilor” și-a dat demisia din funcția de consilier al premierului Dorin Recean: „Nu are rost să continui acest circ”

    19 mai 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.